Понад тисячу хасидів застрягли на кордоні Білорусі з Україною (ФОТО)

Близько тисячі євреїв-хасидів застрягли в ці дні на білорусько-українському кордоні між пунктами пропуску «Нова Гута» і «Нові Яриловичі» (траса Гомель-Чернігів). Їх через закриті кордони не пускає Україна. Проте хасиди запевняють, що стоятимуть до кінця. Помремо, кажуть, але приїдемо до Умані, до нашого цадика.

Про це йдеться у фоторепортажі білоруського Tut.by.

Паломники-хасиди щорічно приїжджають в українську Умань, щоб відсвяткувати іудейський Новий рік (Рош га-Шана, в цьому році відзначається 18-20 вересня) і помолитися на могилі засновника брацлавського хасидизму – цадика Нахмана, який жив в XVIII-XIX століттях.

Хасиди вважають своїм обов'язком хоча б раз у своєму житті побувати на його могилі. І найкращим часом року, коли це можна зробити, вважається Рош га-Шана. Якщо його провести з молитвою біля могили святого, то наступний рік буде дуже щасливим для них, впевнені вони.

Раніше мер Умані Олександр Цебрій повідомив, що цьогоріч приїзд хасидів у традиційному форматі неможливий через COVID-19. Через коронавірус із 28 серпня Україна закрила кордон (за даними джерел, саме через хасидів і на прохання Ізраїля – ТЕКСТИ), тож багато хто з хасидів попрямував у відкриту для всіх Білорусь.

Всього в Білорусі застрягли таким чином до 4 тисяч паломників, з них більше тисячі зараз на кордоні. Перші приїхали ще 14 вересня, відтоді вони прибувають, і що робити з ними, ніхто не знає.

Україна викликала на свій бік Нацгвардію, пише Tut.by, і тепер тут не пропускають взагалі нікого. Обурені хасиди лягали під фури, блокуючи рух далекобійників.

Білоруська влада намагалася розгортати польові кухні, знаючи, що треба готувати їжу без свинини – проте їжа все одно виявилась некошерною, тож багато хасидів можуть вживати із запропонованого хіба що напої.

Серед хасидів є літні люди, вагітні жінки та близько 150 дітей.

Водіїв фур переспрямовують на інші пункти пропуску. Після переговорів білоруські прикордонники переконали хасидів випустити машини. До фізичних сутичок не дійшло, проте жорсткі словесні суперечки між хасидами та водіями відбувалися. В деяких фурах – продукти, що швидко псуються.

Більше фото, а також кілька відео

конфлікт білорусь ізраїль україна коронавірус

Знак гривні
Знак гривні