Потрібні волонтери для читання текстів українською мовою

У кінці 2019 року ми вже писали про проєкт "Спільний голос" (Common Voice) і закликали всіх небайдужих допомогти. З того часу є значний поступ - ми всі разом (і "Тексти" також) допомогли зібрати базу фраз українською мовою, які потрібно озвучити; та перекласти сайт.

Також, ми всі вже почали наповнювати базу голосів, 256 спікерів на цей момент записали і перевірили близько 22 годин українською мовою. Однак, це лише мала частина від запланованої мети у 1200 годин.

Ми закликаємо всіх наших читачів долучитися до проєкту - додайте до нього свій український голос! Зробити це дуже просто. Ви можете вибрати для себе роль диктора або дикторки, які начитують речення українською, або роль людини, що буде перевіряти коректність вимови фраз, які вже записали інші люди. Зрештою, ви можете по черзі робити і першу, і другу задачу.

За цим посиланням https://commonvoice.mozilla.org/uk ви знайдете дві кнопки: "Озвучити" та "Слухати", і можете починати роботу не виходячи із браузера. Інтерфейс дуже простий і зрозумілий, озвучувати та перевіряти фрази можна навіть за допомогою вбудованих у ваш пристрій мікрофону та динаміків.

Насправді, цей процес затягує і нагадує гру: вам сподобається, долучайтеся!

Нагадаємо, що цей проєкт є доброю нагодою для тих, хто хоче допомогти українській мові й зробити, щоб її ширше використовували у сучасних технологіях. Фундація "Mozilla" (браузер Firefox) створює відкриту бібліотеку голосів різних мов світу для використання в машинному навчанні та в сучасних алгоритмах аналізу мови


україна голос допомога мова

Знак гривні
Знак гривні