Зеленський пропонує віддати сумнозвісному ОАСК контроль над відбором усіх суддів в Україні

Третій день після оприлюднених НАБУ "плівок Вовка" вся країна обговорює масштаб корупції в одіозному Окружному адмінсуді міста Києва і в судовій системі загалом. Третій день мовчить з приводу кричущої корупції гарант Конституції, прав і свобод громадян Володимир Зеленський. Мовчить попри те, що не гребує реагувати навіть на порушення закону далекобійниками.

Про це йдеться в колонці голови правління Фундації DEJURE Михайла Жернакова для Української правди:

Суддю Вовка та його ОАСК підозрюють у спробі захоплення влади (+АУДІО)

Мовчання Зеленського дуже промовисте, особливо якщо врахувати зміст свіжого президентського законопроекту.
Законопроект 3711, який нещодавно Зеленський вніс до ВР, нібито покликаний вирішити питання кадрів у судах. Але зробити це гарант Конституції пропонує в дуже специфічний спосіб.

Фактично проєкт віддає формування органу добору суддів – Вищої кваліфікаційної комісії суддів — підозрюваним у створенні злочинної організації і захопленні державної влади суддям ОАСК і його голові Павлу Вовку.

Схема досить проста: контрольованих членів конкурсної комісії, яка має сформувати нову ВККС, відповідно до проєкту закону замість міжнародних організацій повинна призначити Уповноважена ВР з прав людини. Останню судді ОАСК повністю контролюють через справи, що знаходяться в їхньому провадженні. Далі пряма мова самого очільника ОАСК ше з перших "плівок ОАСК":

Можна тільки уявити, яких суддів навибирає ВККС, відібрана під чітким керівництвом Павла Вовка і суддів ОАСК.

Законопроект уже рекомендував прийняти в першому читанні профільний комітет, але ще не встигла прийняти Верховна Рада. Імовірно, на підтримку таких пропозицій просто не вистачало голосів.

Але політична відповідальність за розв'язання ситуації з ОАСК – повністю на Президенті України. Він – єдиний за Конституцією, хто може внести законопроект про його ліквідацію замість його підсилення. А враховуючи стан інших органів у системі правосуддя, це – єдиний спосіб убезпечити всіх від подальшого захоплення влади суддівською мафією.

кримінал зеленський вовк суд

Знак гривні
Знак гривні