Ескалація у США в кількох відео. Ситуацію порівнюють з 1968 роком

Як зазначають деякі американскі оглядачі, подібного протестного вибуху не було з кінця 1960-х років після вбивства Мартіна Лютера Кінга та членів "Чорних пантер".

Журналістка, поранена гумовою кулею поліції, Міннеаполіс. Фото Getty
Журналістка, поранена гумовою кулею поліції, Міннеаполіс. Фото Getty

Насильство під час протестів, спричинених убивством Флойда Джорджа поліцейськими, досягло безпрецедентних за останні півстоліття масштабів.

Ситуацію порівнюють із 1960-ми роками, коли тривали протести проти війни у В'єтнамі, одночасно з боротьбою за расову десегрегацію на Півдні. Різниця в тому, що тоді були організації, які координували протести, такі як Чорні пантери та Студенти за демократичне суспільство – а нині вибух спонтанний та некерований (усупереч звинуваченням Трампа на адресу "Антифа", яка є децентралізованою ситуаційною коаліцією).

Зокрема, ця некерованість призводить до мародерства на місцях. Утім, воно було характерне для США й раніше, у статті за посиланням пояснюються його складні причини.

Насильство з обох боків

Трампа порівнюють із Ніксоном – не на користь Трампа. Ніксон у 1968, попри свою консервативність, обіцяв відновити порядок, в тому числі прислухаючись до протестувальників – і частково тому й переміг. Натомість Трамп вимагає застосовувати ще більше силових методів, а протестувальників зневажливо називає "лузерами":

Поліція чинить насильство щодо всіх гуртом. Зокрема, відомо про десятки випадків пресингу щодо журналістів – це відбувається тому, що вони постійно знімають, і насильство потрапляє на відео.

Типовий приклад: журналіст Vice News робив репортаж про родину, яка ночує на своїй автозаправній станції, захищаючи її від мародерів – коли прийшла поліція й побила всіх, у тому числі журналіста, який лежав обличчям на землі й показував посвідчення преси:

Ось та сама подія, знята іншим журналістом збоку: людина лежить на землі, але її обливають сльозогінним газом в обличчя.

Зазначимо, що лише на Твіттері ці відео вже переглянули мільйони людей.

Але це не зрівняється з іншим випадком: арешт телекоманди CNN у прямому ефірі самої CNN: очевидно, поліція отримала наказ "пакувати" всіх, ігноруючи посвідчення. Слід зазначити, що тут усе відбувається бодай без насильства.

Окремо нас вразила професійність журналістів: спокійні запитання без жодної агресії, дотримання вимог поліції - й водночас вони передають камеру одне одному, продовжуючи вести репортаж, поки їх заарештовують. Прямий ефір триває, аж доки камера знімає вже сама, лежачи на землі (поліція про це, ймовірно, не знає), й тоді коментують уже зі студії:

Заради балансу: ось як це виглядає з протилежного боку. Заодно показує складність ситуації. Тут CNN знімає з-за спин поліцейських – протестувальники атакують поліцейську дільницю, розташовану в тому ж приміщенні, що й офіс CNN в місті Атланта.

У другій половині відео білий протестувальник зі скейтбордом безуспішно, але наполегливо намагається розбити вікно, а поліція готується до штурму.

В цьому випадку до насильства вдаються саме протестувальники – зокрема, кидають феєрверк всередину приміщення, і він вибухає в рядах поліції:

"Добрий коп"

Окремо слід звернути увагу на давно відомого "доброго копа" американських ЗМІ.

Колишній офіцер ЦРУ займався "антипідривною діяльністю" в різних країнах, розчарувався, почав вважати свою діяльність "окупантською" й повернувся в рідне місто Саванна, щоб стати поліцейським.

Він зазначає, що поліція діє тими самими методами, мілітаризована й надто агресивна – а замість заспокоювати, поводиться провокативно.

Також він пояснює, чому поліція в даній ситуації чинить саме так:

"Коли поліцейським кажуть, що це війна – вони поводяться як на війні"

"Заряджені" такими командами, б'ють куди вийде й кого вийде.

Протестувальників це наразі не відлякує, а ще більше провокує, зазначають оглядачі. Так, ані запровадження у деяких містах та штатах комендантських годин, ані введення Нацгвардії не зупинило протестів.

Окремо зазначають, що масові заворушення, особливо в таких містах, як Нью-Йорк, можуть призвести до ще більшого спалаху коронавірусу.

Приклад протилежної поведінки, деескалації:

Шериф у штаті Мічиган, знявши воєнізоване спорядження, приходить до протестувальників: "Ці копи люблять вас. Он той коп обіймає людей. У вас тут, бачу, діти, ви навіть із собаками. Давайте підемо разом, ми готові вислухати, що вам потрібно, кажіть. Давайте зробимо цей протест мирним":

🇺🇸 І до протестів у США. На відео шериф поліції штату Мічиган зняв захисне спорядження і приєднався до мирного протесту.

Gepostet von Сергій Мацибора am Dienstag, 2. Juni 2020

протест насильство поліція сша інозмі коронавірус

Знак гривні
Знак гривні