Україна проти COVID-19: ні поразки, ні перемоги. Ми у групі країн, які найгірше справляються з пандемією

Попередній підсумок майже двох місяців карантину та обмежувальних заходів: ціною величезних економічних втрат нам вдалося лише зупинити швидкість поширення коронавірусу, але не подолати його.

Два місяці карантину, через які ми вже понесли значні економічні втрати (декілька відсотків ВВП?), призвели до тимчасової нічиї. Ми знаходимося, якщо вірити офіційним даним, на плато: кількість щоденних нових випадків – дивіться графіки – не зростає, але і не падає. Водночас, загальна кількість хворих продовжує зростати. Україна знаходиться у групі тих країн, які не змогли до цього часу подолати коронавірус.

Країни, які програють у боротьбі з COVID-19, або знаходяться, як Україна, у стані нестійкої рівноваги:

lose_or_stalemate.png

Графіки від проєкту endcoronavirus.org відображають стан справ на 4 травня. На цьому і наступних графіках показана динаміка кількості щоденних нових хворих, кожен раз усереднена за останніх 7 днів.

Про причини цього ми детально писали у наших матеріалах, назвемо лише декілька з них: провалена підготовка медичної системи протягом січня-лютого (через це, серед іншого, у нас один із найбільших відсотків інфікованих лікарів). Сюди ж входить мародерство представників команди Зеленського, пов'язаних з медичною системою, які за хороші гроші торгували захисними засобами на початку світової пандемії.

Нездатність (небажання) змусити російську православну церкву в Україні, РПЦвУ (екс УПЦ-МП) виконувати обмежувальні заходи, нездатність зупинити навіть справжній біо-тероризм.

Нездатність (небажання) разом з поверненням сотень тисяч українців з-за кордону водночас забезпечити їх ізоляцію.

Фактично, від колапсу медичної системи нас врятувало вчасне запровадження карантину (хоча, якщо дивитися на графіки мобільності населення, карантин у нас весь період був одним із найбільш м'яких у світі). Однак уже у кінці квітня частина заходів почала сходити нанівець: люди почали масово "виходити" з карантину по-своєму – хто завдяки поганим прикладам на кшталт ресторану "Велюр", хто через економічну неможливість сидіти дома.

Країни, яким на сьогодні майже вдалося подолати першу хвилю захворювання:

second_wave.png

Країни, яким на сьогодні майже вдалося подолати першу хвилю захворювання

Маски, які могли б стати відносно дешевим і дієвим способом обмеження поширення інфекції, люди носили відповідально (на обличчі, а не на шиї) лише в перший місяць карантину. При цьому, навіть на початку відсоток людей з масками був недостатнім. Тут – теж комунікаційний провал влади: вона не змогла переконати громадян ставитися до масок серйозно.

Нарешті, головне: тестування. У нас дуже погано з тестуванням. Ситуація не стала набагато кращою відтоді, коли ми одними із перших написали про цю проблему в середині березня. Ми продовжуємо перебувати внизу списку країн по кількості тестів на одиницю населення (станом на 08.05.2020 ми останні у Європі за цим показником).

Між тим, після того, як ми вийдемо з карантину, вже за три-чотири тижні через відсутність достатньої кількості тестів може початися нова хвиля швидкого зростання кількості хворих (і це дуже імовірний сценарій). Зупинити його без нового карантину можна лише завдяки суворій самодисципліні для дотримання соціальної дистанції, загальному носінню масок та збільшенню кількості тестів, щоб вчасно виявляти осередки захворювання. Наскільки це реально? Поки що ми не бачили, щоб уряд був спроможний забезпечити хоча б один із цих пунктів. Скоріше за все, на нас чекатиме новий карантин десь у середині літа.

Однак цей новий карантин (без масового тестування та інших заходів), не виключено, знову зможе лише повернути ситуацію до схожого стану нестійкої рівноваги (лише з більшою кількістю хворих). Знову ми будемо нести великі економічні втрати, і водночас не зможемо подолати поширення вірусу повністю. І ці втрати будуть значно більшими, ніж кілька десятків мільйонів доларів, необхідних зараз, щоб терміново створити програму масового, хоча б у десять разів більшого, рівня тестування (70 - 100 тис тестів на день).

Продовжимо борсатися від одного карантину до іншого?

Країни-переможці. Поширення коронавірусу зупинено:

winners.png

Застереження:

Графіки сайту endcoronavirus.org, використані у статті, мають недоліки у методології (вони сильно спрощують картину). Класифікацію частини країн вказаних як "майже успішні", можна вважати сумнівною (наприклад, Іран). Однак для нашої країни висновок, який ми зробили, залишається у силі: після 2 місяців карантину, ми у кращому випадку вийшли на приблизно однакову кількість нових хворих щодня. Це означає, що ми не змогли подолати епідемію, як це зробили країни на останньому графіку. Для того, щоб краще порівнювати динаміку COVID-19 у різних країнах, ми рекомендуємо нашу візуалізацію, або графіки з сайту ourworldindata.org

коронавірус

Знак гривні
Знак гривні