На Великдень українці на 10% менше їздили та ходили

Однак загалом ми не дуже старанно дотримуємось карантину. За даними компанії Apple (вона продовжує публікувати їх під час пандемії) можна зробити висновки, наскільки владі у різних країнах вдалося спонукати людей до зменшення активності.

Застереження: активність підрахована на основі кількості звернень, які пристрої надсилають до серверів Apple. Це відбувається, наприклад, коли людина хоче прокласти маршрут на карті. Відповідно, Apple підраховує індекс мобільності залежно від кількості таких звернень.

Зверніть увагу, що дані по кожній країні стосуються лише поведінки користувачів Apple. Теоретично можливо, що модель їхньої поведінки в умовах пандемії відмінна від поведінки всіх інших.

Якщо розглянути два показники для України– мобільності машин та пішоходів – побачимо наступне: на Великдень вони були меншими, ніж будь-коли. Однак загалом упродовж останніх двох тижнів показник мобільності потроху зростає (людям набрид карантин?). Сьогодні з'явилися результати опитування, які підтверджують це спостереження на основі даних від Apple.

Пішоходи

walks20200426.png

Наші співгромадяни (принаймні ті, що з пристроями Apple) справді стали менше ходити – активність впала практично на 50%. Однак ми продовжуємо бути однією з найбільш активних країн – більше нас ходять лише в країнах північної Європи, Балтики, Нідерландах, Швейцарії, Камбоджі та В'єтнамі (практично в усіх цих країнах значно м'якіші обмежувальні заходи).

З хороших новин: на Великдень, за винятком незначної кількості вірян РПЦ в Україні (самоназва – УПЦ МП), активність більшості наших громадян додатково знизилася майже на 10%. Однак самі лише відвідування церков, де були скупчення людей, можуть викликати місцеві вогнища інфекції з десятками або навіть сотнями нових хворих.

Авто

З автівками справа гірша, ніж із пішоходами. Загальна кількість поїздок зменшилася всього на 30 відсотків.

На Великдень же спостерігався мінімум мобільності, і це добре.

cars20200426.png

мобільність Apple datavis коронавірус дані

Знак гривні
Знак гривні