Пожежі, смог і пилові бурі. Звідки беруться екологічні проблеми України?

Одразу й відповідь: Головними причинами масштабних пожеж і пилових бур в Україні є розорювання земель і видобуток торфу. 

Північ Чернігівщини
Північ Чернігівщини

Велику кількість пожеж цієї весни можна було б пояснити лише зміною клімату та сильною посухою, проте в інших державах становище не таке катастрофічне.

Україна – найбільш розорана держава Європи і світу. 54% нашої території займає переорана земля. Деякі райони Херсонської і Запорізької областей мають розораність понад 90%.

Детально у матеріалі Української правди.Життя

На великих площах полів ґрунт подекуди повністю зник, і залишилась гола підстилаюча порода (хоча шкільний підручник з географії досі зазначає, що родючий шар чорнозему сягає 1 метра і більше).

Це і є опустелювання.

До нашого часу більшість лісосмуг деградувала внаслідок підпалів та знищення дерев місцевим населенням для заготівлі дрів. Та й за останні 50 років не було жодної державної програми з їх централізованого відновлення.

Одна з основних причин виникнення пилових бур – це те, що розорані поля близько півроку позбавлені рослинності, а значить, грунт нічим не захищений від ерозії й переміщення.

Родючий шар ґрунту могла б утримувати волога, але, наприклад, цього року внаслідок змін клімату зима була безсніжною, а дощі – не надто частими. Через це верхній шар ґрунту висох.

Зміна клімату також сприяє посиленню вітрів, які, в свою чергу, підсилюють висушування ґрунту.

До всього цього додався інший фактор: осушення перетворених сільським господарством територій.

Масштабне осушення заболочених земель для сільського господарства та для зручності рубок лісу, а також видобуток торфу – в результаті цього всього Полісся більше не є зеленою "губкою", що насичує вологою повітря всієї центральної Європи.

Тому нічого дивного немає ні в тому, що саме цього року українське Полісся відчуло першу пилову бурю, ані в тому, скільки відбувається пожеж на природних територіях:

Чому так легко горять сухі торфи?

катастрофа аграрії пожежа клімат майбутнє україна

Знак гривні
Знак гривні