Неймовірне: в Києві таки планують збудувати нову трамвайну колію в центрі

Не знищать, а збудують – як у Європах. Це здається неймовірним.

Візуалізація трамвайної лінії на вулиці Шота Руставелі
Візуалізація трамвайної лінії на вулиці Шота Руставелі

Кличко доручив збудувати трамвайну колію від вокзалу до «Палацу Спорту». Це мають зробити за 4 роки. Очікується, що всі будівельні роботи будуть завершені в 2023 році. Це значно розвантажило б не лише станцію метро «Вокзальна», але й переходи «Золоті Ворота — Театральна» та «Хрещатик — Майдан Незалежності».

Про такий проєкт «Хмарочос» дізнався з розпорядження голови КМДА, оприлюдненого на сайті адміністрації

Згідно з документом, призначений замовник цього будівництва, КП «Київпастранс», вже до наступного року має розробити проєктну документацію та отримати всі необхідні дозволи (зокрема, від Міністерства культури).

Перебіг робіт контролюватиме Олександр Густєлєв, колишній очільник «Київавтодора», а з цього року — новий заступник Кличка. Також зазначається, що експлуатація маршруту має гарантуватися щонайменше на десять років. 

Нагадаємо, що проєкт будівництва нової лінії швидкісного трамвая в центр міста почали обговорювати ще у 2017 році. Тоді, за розрахунками спеціалістів, подовження чинної лінії до «Палацу Спорту» збільшило б її пасажиропотік зі 170 до 250 тисяч осіб на день.

Новий маршрут мав пролягати через вулиці Жилянську або Саксаганського, де була зафіксована найбільша в місті щільність робочих місць, і завершуватися на вулиці Шота Руставелі — або на Еспланадній, біля ТРЦ «Гулівер». 

В тому ж році в «Київпастрансі» оголосили про початок розробки техніко-економічного обґрунтування цього маршруту. Але вже за декілька місяців цю ініціативу заблокував Департамент містобудування та архітектури. Його чиновники пояснювали свою незгоду, зокрема, тим, що «трамвай ніколи не зможе працювати нормально в центрі».

будівництво київ транспорт

Знак гривні
Знак гривні