П

«Поліція! Захистіть нас!» На очах у патрульних комунальники розгромили частину присадибної ділянки

Півторарічний Ярославчик прокинувся о п’ятій ранку від гучних звуків, які за силою нагадували землетрус. Мама Аня взяла заплакану налякану дитину на руки і визирнула у вікно. Величезний екскаватор трощив паркан, який огороджував їхній будинок. А п’ятнадцятеро невідомих чоловіків у чорному одязі з усієї сили лупцювали її чоловіка та батька. У КМДА цю операцію називають легальним демонтажем МАФів.

Текст: Любов Величко

Біля метро Славутич комунальники розтрощили кіоски, які власник присадибної ділянки цілком законно встановив на своїй землі. Також розгромили і незаконні МАФи, але орендарів про знесення ніхто не попередив - вони втратили товар і обладнання.

Нічний наїзд

- Хлопці, ми платимо податки! Це приватна власність!, - кричить хлопець із загіпсованою ногою, стоячи на даху сіренького сарайчика і розмахуючи руками перед трактором та натовпом людей у чорному.

- Альо-о-о-о, поліція!!! Це беззаконня! Поліція, ви що не бачите?!, – сивочолий чоловік також стоїть на даху та благає водія трактора не ламати його паркан.

Залишки незаконних кіосків. Тут торгували і надавали послуги. Підприємці залишилися без прибутку, мешканці без мінімальної інфраструктури

Кілька молодиків вискакують на дах і починають лупцювати підприємців. За кілька секунд побиті підприємці опиняються на землі.

Коли трактор почав ламати перший кіоск, який знаходився на території присадибної ділянки, підприємці вилізли на дах. Кричали про те, що всередині теж знаходяться люди. Але комунальника це не зупинило.

За усім цим світанковим дійством, за словами підприємця, спостерігають кілька десятків перехожих та патрульних поліцейських. Реагуючи на крики про допомогу, правоохоронці кілька разів кричать: «Зупиніться!» і гупають палками по паркану. Тітушки на це не зважають.

За двадцять хвилин екскаватор зрівняв із землею п’ять кіосків з усім крамом, який знаходився всередині. Сивочолого чоловіка забирає «швидка» зі струсом мозку та забоями. Молодший – із поламаною ногою – залишається з дружиною і маленьким сином вдома.

Після бою

По всьому Києву зносять незаконно встановлені кіоски, які ще називають МАФами. Як правило, власники МАФів встановлюють їх на міській землі і відмовляються платити місту за її використання. Власники цих незаконно встановлених кіосків, яких не безпідставно називають МАФІя, здають їх в оренду законослухняним дрібним підприємцям.

Знесення незаконних МАФів біля метро Славутич вийшло за звичні межі

По-перше, комунальники розгромили кіоски, які законно стояли на приватній території.

По-друге, знесли МАФи разом із товаром, касовими апаратами, холодильниками й іншим обладнанням.

За парканом - приватна земельна ділянка, на якій власник поставив декілька сарайчиків і з них продавав лопати, вила, сокири, віники та інший дріб'язок. Комунальники їх розгромили. Власник ділянки обгородився металевими листами, аби злодюжки не крали залишок товару і не залазили у двір

Минуло два тижні, а двір, де побували комунальники, досі нагадує картини із фільму на кшталт «Армагедон». Двадцятиметровий пом’ятий паркан раптово обривається – там, де повинні бути ворота і хвіртка, стоїть стіл із домашнім крамом. Поруч товар – віники, граблі, совки.

Цю ділянку на десять соток багато років тому приватизувала родина Бахтіних. У невеличкому одноповерховому будинку зараз живуть п’ятеро членів сім’ї: подружжя Сергій і Валентина, їхня дочка Аня з чоловіком Максимом та півторарічний онук Ярослав.

Мені назустріч повільно виходить із глибини двору Сергій. Після травми голови, яку він отримав у бою за своє майно, лікарі не рекомендують робити різкі рухи. Появі журналіста дуже зрадів. Публічний розголос – це остання надія родини на відновлення справедливості.

Сергій Бахтін зі струсом мозку кілька днів пролежав у лікарні. Повернувшись додому і знову побачивши розруху, чоловік ледь не отримав інфаркт

Навіть мені боляче дивитися на це потрощене подвір’я. Біля хати хаотично розкладені коробки із товарами. Це – крихти, які залишилися після знесення кіосків. Та і цей крам навіть серед білого дня намагаються вкрасти злодюжки.

Ворота до подвір’я розтрощив трактор КП «Київблагоустрій». І про відшкодування збитків комунальники навіть не заїкаються

Тому ось уже два тижні зять і кум ночують у сараї на вулиці, щоб вберегти залишки свого товару:

- Уже кілька разів бандити залазили вночі, крали товар і навіть дошки! Останнє забирають. Доводиться ночувати на вулиці, - каже зять Віталік, сидячи на саморобному тапчані, вкритому ганчір’ям.

У Віталіка зламана нога. Уночі 23 серпня він, шкутильгаючи, вийшов із хати, і просив розлючених молодиків не трощити їхнє майно. Але ті і слухати не хотіли – вони почали бити його і погрожували зламати другу ногу.

У Віталія, зятя власника зломана нога. Нападники обіцяли зламати й іншу

- Я був на даху сараю (який виходить на вулицю Зарічну і з якого велася дрібна торгівля - ред.), думав, це зупинить екскаваторника. Бандити (інакше я їх назвати не можу) схопили мене і намагалися зіштовхнути із даху. Я ледве втримався, щоб не впасти, - каже Максим.

Родина впевнена, що комунальники найняли бандитів:

- Ці пацани нічого не бояться. Вони знають своє діло. Я з палицею замахувався на нього, а він і оком не моргнув! Матюкався, а потім кинув у мене метрову залізну палицю, - каже Віталік.

У поліції зазначають, що КП «Київблагоустрій» не анонсував їм знесення МАФів на Зарічній і не надсилав ніяких листів із проханням про посилення поліцейських нарядів.

Складається враження, що комунальники не хотіли демонструвати поліцейським свої нові методи роботи. Але навіть патрулі, які виїхали за викликом, не захистили власників земельної ділянки від агресивних нападників.

«Ми ж вас попереджали»

Підприємці досі не можуть зрозуміти – хто дав право комунальникам вдиратися на територію їхнього приватного двору, нищити майно та наносити їм тілесні ушкодження.

Відповідь на ці питання ТЕКСТИ шукали у Національній поліції, патрульних поліцейських і КП «Київблагоустрій».

29 липня родина Бахтіних отримала від інспектора КП «Київблагоустрій» Козака А.В. припис із проханням надати дозвільну документацію на розміщення тимчасових споруд за адресою вул. Зарічна, 44.

«В разі невиконання цих вимог будуть вжиті заходи, згідно з чинним законодавством», - уточнив інспектор.

Припис із проханням надати дозвільну документацію. Підприємці дозволи надали, але це їх не врятувало. Дивує сама вимога надати документи. Невже мерія Києва із своїм бюджетом не може створити базу даних, у якій би чиновники могли перевіряти "дозвільні документи" на комп'ютері, а не викликаючи людей у свої кабінети

Підприємці принесли документи на землю через два дні. Вони були спокійні, адже за півтора роки торгівлі справно сплачували єдиний податок, а також перераховували кошти у Пенсійний фонд і платили Києву за використання своєї ж земельної ділянки у комерційних цілях.

Після цього діалог із адміністрацією начебто закінчився. Ніхто їм більше не телефонував і листів не надсилав. «Отже, все гаразд», - подумали підприємці, і зі спокійною душею продовжили торгівлю зі свого двору.

- Про знесення і мови не було. Нас ніхто не попереджав! На плані чітко видно п’ять господарських споруд. Якби мова йшла про демонтаж, ми б торгувати припинили. І тут ні слухом, ні духом, приїхали і знесли. Альтанку зламали, паркан зламали. На якій підставі? Це моє!, - бідкається жінка.

На плані земельної ділянки червоним позначені знесені КП "Київблагоустрій" декілька господарських споруд

Заступник директора КП «Київблагоустрій» Андрій Андрєєв спілкувався із підприємцями із неохотою.

- Я до нього прийшла у кабінет, починаю розказувати, що до чого, а він по телефону розмовляє. Я йому питання задаю, чи законно зносили мої МАФи, а він посміхається і рукою махає: «Можете судитися». Я кажу, що у мене всі документи є. Я податки заплатила. А він мені: «То і йдіть у податкову, чого ви до мене прийшли?!», - розповідає Валентина.

Народний депутат, а за сумісництвом – радник мера Києва, Дмитро Бєлоцерковський чи не щодня постить у Фейсбуці радісні повідомлення про знесення незаконних кіосків. На початку вересня він звітує – всього за 22 дні комунальники демонтували більше сотні МАФів загальною площею 4,6 тисяч квадратних метри.

- Багато роботи було на Зарічній, 46. Там демонтовано три незаконних торгових ряди з ролетів і кіосків, - звітує Бєлоцерковський, і далі називає ще дві адреси на вулиці Зарічній: будинок №44-А і будинок №45.

При цьому, він ні слова не пише про знесення МАФів на вул. Зарічна, 44. Саме за цією адресою проживає родина Бахтіних.

Коли ж ТЕКСТИ задали питання про знесення паркану і МАФів на приватній земельній ділянці, Бєлоцерковський дивується:

- Не зовсім розумію, це в районі станції Славутич? Там усі демонтовані МАФи були незаконні, ніякої приватної території…

І навіть коли ми надали йому план-схему земельної ділянки, відповіді так і не отримали.

І справді, навіщо щось пояснювати, коли є з десяток відео в інтернеті, де чітко видно, що і як відбувалося?

Дільничий: «Без коментарів!»

Коли патрульний бачить, як хтось когось б’є, він має розборонити людей. Натомість, за словами постраждалих, патрульні спостерігали за побиттям, стукали палицями і кричали «Припиніть!».

- Після того скандалу із стріляниною ми тепер сто разів думаємо перед тим, як застосувати силу до порушника. Теоретично поліцейські могли побити хуліганів-нападників палицею, але, вочевидь, виявилися дуже обережними,- коментує роботу своїх колег поліцейський Андрій, який просив не називати своє прізвище.

У дільничого сьогодні не прийомний день. Я щосили стукаю у двері, бо знаю – поліцейські частенько закриваються на ключ, щоб їм ніхто не заважав. Не проходить і хвилини, як двері відчиняються, і молодий дільничий здивовано запитує, хто я і навіщо прийшла.

- Я – журналіст. Хочу поговорити про знесення МАФів на приватній території 23 серпня.

- Усі питання до прес-служби. Я нічого коментувати не буду, - різко відповідає той, і намагається зачинити двері прямо перед носом.

Після короткої дискусії на тему прав журналістів я заходжу всередину, і вимагаю дати пояснення. Адже за словами родини постраждалих, саме дільничого зробили цапом-відбувайлом у даній справі. І тому він, як ніхто, має знати про всі деталі.

Втім, крім англомовної співачки, яка горлає із екрану телевізора, у кабінеті ніхто не хоче зі мною розмовляти. Дільничий каже, що особисто до нього постраждалі не зверталися, і взагалі – він не був присутній, коли екскаватор трощив приватну власність.

- Сюди жодна людина не приходила і не скаржилася.

- А ви туди ходили?

- Шановна Любов Михайлівна, ідіть на Кошиця 3-А. У нас є цілий прес-центр. Я не уповноважений давати вам інтерв’ю. Це моя особиста справа – розмовляти з вами чи ні.

Коли я почала фотографувати приміщення і дільничого, той не витримав і втік. А повернувся, розмовляючи по телефону:

Дільничий дуже боїться коментувати скандальне знесення МАФів.

- Віктор Володимирович, я не хочу розмовляти із журналістом. Скажіть їй щось, - скиглить у слухавку поліцейський і дає мені в руки телефон.

- Не заважайте працювати поліцейському. Приходьте до мене, я вам усе розповім, - пообіцяв заступник начальника Дарницького управління Національної поліції.

Слідчі ліниві, патрульні налякані, а комунальники байдужі

23 серпня за телефоном «102» звернулося шестеро осіб про порушення їх прав, але кримінальну справу по факту побиття і знищення приватного майна поліція так і не порушила.

- Я викликала слідчу групу. А мені кажуть – слідча група у вас була. Просто вона з вами не спілкувалася. Сказали – чекайте, прийдуть. Ми чекали цілий день, і ніхто до нас не прийшов, - каже Валентина.

- В поліцію потрапило дві заяви про побиття, а також хаотичні звернення, що хтось щось трощить. Слідчі відбирали пояснення у очевидців, списано близько сто сторінок. Тому казати про те, що слідчі погано виконують свою роботу, не можна. До того ж, по даним заявам проводяться перевірки – у КМДА відправлені листи з проханням роз'яснити, що сталося, - захищає своїх підлеглих заступник начальника Дарницького управління Національної поліції.

Звісно, начальник не може пояснити, чому слідчі потрудилися списати сто аркушів паперу показів очевидців, а до головних постраждалих так і не дійшли.

За словами поліцейського, у більшості випадків демонтажі відбуваються без скандалів – підприємці домовляються із комунальниками про час знесення. І навіть коли продавці до останнього не збирають речі, коли з’являється техніка, вони активізуються і домовляються із водіями тракторів, щоб ті зачекали, поки цінні речі не будуть винесені із МАФів.

Він вважає, що підприємці знали про нічний приїзд комунальників, проте не звільнили МАФи від краму, оскільки були впевнені в тому, що їх майно чіпати не будуть:

- Я думаю, що люди кривлять душею. Вони прекрасно знали, що до них приїдуть. Зазвичай у таких випадках люди подають до суду. Інша справа, що лише поліція і ЗСУ мають право на застосування сили. І в законах чітко прописано, за яких обставин ця сила має застосовуватися.

Наприкінці інтерв’ю начальник бідкається, мовляв, бідний дільничий інспектор залишився один на весь приватний сектор. Чи може він якісно виконувати свою роботу, питання риторичне.

Вулиця розбитих кіосків

У ніч з 22-го на 23-тє серпня на вулиці Зарічній було знесено цілий ряд кіосків. Біля метро «Славутич» тулилися біля одного перукарня, кав’ярня, аптека, сервісний центр по ремонту мобільних телефонів та овочевий магазин. Про інфраструктуру мені ніхто не розповідав. Я сама зробила такі висновки після невеличкої прогулянки по руїнам, які залишилися після погрому.

Документів під поваленими стінами кіосків можна знайти цілу купу. Тут тобі і ліцензії, і дозволи, і книги з планами торгівлі.

Денний виторг у звичайному овочевому магазині

Після прогулянки по місцю дислокації знесених МАФів постає логічне запитання: чому під завалами опинилися документи? Адже якщо комунальне підприємство «Київблагоустрій» мало б попередити підприємців про демонтаж заздалегідь, щоб ті встигли винести із приміщень усі цінні речі, і документи включно.

- Припис про демонтаж отримали власники МАФів, а орендарі були не в курсі, - розповідають торговці із сусідніх, вцілілих кіосків.

Навіть якщо власники МАФів отримали попередження, то цивілізована влада мала б попередити і орендарів. Вони теж громадяни України, вони не порушували закон, Конституція гарантує недоторканність їхньої власності і чиновники повинні захищати і їхні інтереси.

Київська мерія мала б принаймні попередити орендаторів незаконних МАФів, що їх зноситимуть.

У підприємців і досі починає дрижати голос, коли вони згадують той ранок напередодні Дня незалежності. Вони вклали у свій бізнес чималі кошти, і втратили все, що мали, буквально за десять хвилин.

- У мене хазяїн взяв плату за оренду приміщення, і не попередив про те, що з дня на день приїде трактор і знищить моє майно. Ніхто мені не поверне 12 тисяч доларів, які я вклав у ремонт і товар, - ледь не плаче бізнесмен, який через конфлікт із поліцією просить не називати своє ім’я.

Поспілкувавшись із поліцією та комунальниками, мені стало зрозуміло три речі:

1) ні моральні, ні матеріальні збитки підприємцям ніхто відшкодовувати не буде;

2) бандитів, які побили підприємців, не знайдуть (і навіть не шукають);

3) нових місць для торгівлі підприємцям ніхто не організує.

скандал поліція мафи злочин місто київ абзац

Знак гривні
Знак гривні