З

Західні ЗМІ насміхаються над Обамою через Нобелівську премію миру

Ми можемо прийняти це як знак того, яким щасливчиком є цей Обама, якшо виграна ним Нобелівська премія вважається усіма поганою перервою між грою. Барак Обама зайшов дуже далеко і дуже швидко, - іронізує американський The NewYorker

ПІДГОТУВАВ: Сергій Климко

Якщо б президент Обама дійсно хотів би отримати подарунок цього місяця, то він, ймовірно, замовив би Олімпійську золоту медаль. Принаймні, на Олімпійських іграх судді чекають кінця перегонів, перед тим як видати найвищу відзнаку. Вони не примушують Вас бігти на стадіон, в той час як Ви мирно чекаєте автобуса на зупинці. Вони не дають вам її в очікуванні майбутніх подвигів, як бонус або спортивну стипендію. Вони не присуджують її як форму замилування, на кшталт батька, який іноді хвалить своїх дітей, за те що вони найгарніші у світі. Це не пластиковий трофей «За участь», зроблений в Китаї, який видають у школі для підвищення самооцінки. Це не золота зірка на Голлівудському бульварі. Це золота медаль.

Ми можемо прийняти це як знак того, яким щасливчиком є цей Обама, якшо виграна ним Нобелівська премія вважається усіма поганою перервою між грою.

Барак Обама зайшов дуже далеко і дуже швидко. П'ять років тому, незабаром після закінчення другого терміну в конгресі, він, як і раніше, став одним із ста сімдесяти семи членів законодавчого органу штату Іллінойс. Чотири роки тому він зайняв місце в сенаті Сполучених Штатів Америки, потрапивши туди не тільки завдяки власному безсумнівному таланту, але й через серію спроб самознищення його опонентів.

Рік тому він переміг на президентських виборах з відривом у дев'ять з половиною мільйонів голосів, - це була найбільша перемога з 1984 року, - не в останню чергу через анахронічність свого суперника. Безумовно, він є одним з фаворитів фортуни. Він прийшов до влади на хвилі загальної ейфорії.

Однак, останнім часом, його прихильники відчувають гнітюче розчарування: можливо, він врятував світ від другої Великої Депресії і все таке інше, але рівень безробіття продовжує зростати, планета продовжує розігріватись, Гуантанамо продовжує свою роботу, придорожні бомби продовжують вибухати.

У нього було цілих вісім місяців, і він до сих пір не зумів підписати закон про загальне медичне страхування.

Тож враховуючи, що його передбачуваною політичною проблемою є завищені очикування, чи дійсно йому потрібна Нобелівська премія миру, перш ніж він фактично зробив хоч якийсь крок?

Премія Обами свідчить, серед іншого, про різницю між "точним" і "абстрактним" Нобелем. Премію з фізики, хімії та медицини, ніколи не давали за спроби, тільки за успіхи. Крім того, у цих номінаціях немає ніякої претензії на досягнення регіонального, національного чи етнічного балансу серед лауреатів.

Цього не можна сказати про літературну премію, яка часто йде в руки авторів, які пишуть мовами, що їх розуміють лише деякі з вісімнадцяти суддів. В усякому разі, література - справа смаку, ось чому серед американських письменників, Перл Бак був визнаний гідним цієї честі в той час як Генрі Джеймс не був (Реєстр літературних невдах також включає в себе Одена, Борхеса, Конрада, Джойса, Кафку, Набокова, Пруста, Толстого, Твена і Золя). Щодо відносно нового призу в галузі економіці (повна назва: премія Sveriges Riksbank в галузі економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля), вона не є ані точною ані абстрактною, скоріше непевною: "Золотий глобус", а не "Оскар".

Премія миру, вперше присуджена в 1901 році, завжди була найскладнішою ділянкою. За перші п'ятдесят років і тої ж кількості суддів, п'яти членів комісії, призначуваних норвезьким парламентом, її майже завжди удостоювалась особа або організація, яка присвятила себе роботі, за словами Альфреда Нобеля «Із зміцнення братерства між народами, знищення або скорочення армій та проведення і впровадження конгресів миру» - ця формула, між іншим, виключила Махатму Ганді.

Після Другої світової війни, визначення миру ставало все більш об’ємним, стосуючись таких лауреатів, як Мартін Лютер Кінг молодший, Аун Сан Су Чжи, і Далай-лама. Але вибір завжди був, як це сформулював колишній голова суддівської комісії 2001 року, «просто політичним актом».

Керівник республіканців погодився б із цим. Він швидко зреагував на це листом під заголовком "Нобелівська премія миру за чудовість», називаючи вибір Нобелівського комітету доказом того, що "демократи та їх міжнародні лівацькі союзники хочуть підпорядкувати Америку порядку денному глобального перерозподілу ресурсів і контролю». Трохи занадто?

Можливо. Проте, щоб бути справедливим до голови, можна не сумніватися, що протягом восьми років найбільш помітною фігурою, яка нависла над роботою Нобелівського комітету була фігура Буша-молодшого. Джиммі Картер заслужив свою запізнілу (Премія миру за 2002 рік) нагороду - він так само як і Анвар Садат і Менахем Бегін був відповідальним за тридцять років миру між Ізраїлем і Єгиптом - як і Альберт Гор (Премія миру за 2007 рік), який почав паніку з питань зміни клімату.

Але в жодному випадку судді не намагалися приховати своє задоволення у винесенні мовчазної догани Бушу. На цей раз їх рішення стало полегшенням і надією не тільки для Обами, а й для Сполучених Штатів. Як було висловлено у анонсі призу, він надається за оновлену «міжнародну політику і такі підходи, у яких Обама тепер є зразковим провідником».

Через кілька годин після новин з Осло, Обама, трохи збентежений, підійшов до трибуни у Рожевому саду і заговорив про честь, яке випала йому так скоро і так несподівано. "Дозвольте мені внести ясність", сказав він, і почав з очевидного:

«Якщо бути чесним, я не відчуваю, що заслуговую того, щоб бути у компанії тих не багатьох визначних людей, удостоєних цієї премії - чоловіків і жінок, які надихають мене і надихнули весь світ своїми мужніми досягненнями. Але я також знаю, що ця нагорода відображає той світ, що ті чоловіки і жінки, і всі американці хочуть побудувати. Світ, який дає життя обіцянкам наших установчих документів. І я знаю, що протягом всієї історії Нобелівської премії миру вшановувались не тільки конкретні досягнення, - вона також була поштовхом до дії. І саме тому я візьму цю нагороду як заклик до дії, заклик, звернений до всіх народів, у протистоянні спільним викликам у двадцять першому столітті».

Після кількох слів, він повернувся і пішов назад до Західного крила Білого дому, щоб взяти участь у черговій нараді з вироблення стратегії війни в Афганістані.

Приз виграний, Але мир, як і завжди, невловимий.

інозмі сша нобель обама війна

Знак гривні
Знак гривні