Ф

Фейсбук ... не робить тебе вільним, він робить тебе нікому не потрібним - батько кіберпанку Брюс Стерлінг про стан справ у світі, 2011

Вже одинадцять років онлайн-спільнота The WELL (одна з найстаріших в Інтернеті) проводить новорічні зустрічі з культовим письменником, футуристом, теоретиком дизайну, батьком "кіберпанку" Брюсом Стерлінгом на тему "Стан Світу". Учасники спілкування задають питання і висловлюють свої точки зору на найбільш актуальні проблеми. Стерлінг відрізняється тим, що дуже глибоко копає - його прогнози і спостереження щодо трендів збуваються не лише за рік-два, але часто поширюються на значно довший період. Наполегливо рекомендуємо вам дізнатися більше про такі його концепції, як "готичний хайтек", та "шик із фавели". Наразі Стерлінг активно цікавиться "модифікованою реальністю", "домашнім промисловим виробництвом", "дизайнерською фантастикою" тощо.

Переклад: Анатолій Бондаренко

Сьогодні європейці не дуже переймаються щодо янкі. Вони не цікавляться Америкою... Бути американцем в Європі зараз все одно, що бути канадцем. (Стерлінг - громадянин США, однак останні роки майже постійно живе в Європі - ред.)

Про Америку

У свій час європейці були дуже налякані, коли США напав на Ірак, однак тепер паперовий тигр загруз і вони не дуже переймаються. Люди в США безумовно сумують з приводу видимого занепаду країни, однак з європейської перспективи у США немає нічого загрозливого, або навіть цікавого. Так, це велика країна, однак це мирна, ледача країна у стані застою,

Тут зараз нуль шансів ефективно вплинути на супербагату фінансово-банківську еліту. Американські ліві дуже ослаблені і без жодної креативної ідеї в голові, американські праві - живуть в своєму уявному примарному світі; не в насильницькому, право-радикальному, націоналістичному світі, а в світі, де купа товстих дядьків з півдня слухають Глена Бека (ультра-консервативний політичний радіо-коментатор - ред.) та заперечують теорію еволюції.

... У США немає навіть футбольних хуліганів. Рух Чаювальників дивуюче ненасильницький, навіть за американськими політичними стандартами. Вони не захоплюють будівлі, їх не розганяють газом, вони не спалюють церков і не підривають своїх противників машинами з вибухівкою.

Штати - у них щось зламалося всередині. Вони не можуть нічого купити у людей, вони нічого не продають людям з того, що ті по справжньому бажають (окрім зброї та айфонів)

Американська м'яка сила щезає. Іноземці набагато менше зацікавлені в американському телебаченні, кінофільмах, поп-музиці ... Колись Америка міцно тримала у себе в руці усі ці дорогі канали розповсюдження, однак у сучасному мережевому суспільстві такі аналогові мегафони вже не важать і половини того, що було колись.

США стає великою банановою республікою, тобто починає поводити себе так, як в нормальних випадках поводять себе інші країни. Позитив - нас не звинувачують у тому що відбувається, негатив - особливо нічого і не відбувається. Занепад і забуття. Готичний хай-тек.

Про Європу

Справи у Європи, як у державного утворення, не виглядають як найкращі. Не дивлячись на парламент, який обирають на виборах, Європа - це більше протокол, ніж держава. Ти виконуєш стандарти ЄС, і вони роблять тебе схожим на європейця, і якщо ти це робиш достатньо довго, вони беруть тебе в гру. Однак сама гра, в цілому, стоїть на місці.

Саме тепер європейці за своїми діями схожі на покручених життям старих людей -- вони не схожі на збентежених або введених в (само-)оману жителів США. Європейці зігнулися над своїм в'язанням.

Без американців та СРСР, які керували ними та весь час погрожували, європейці тепер переймаються іміграцією та внутрішніми меншинами. Все зосередилося на лінивому полякові-сантехникові, який краде робочі місця, або на сусідові, який приїхав з північної Африки, і зарізав цапа у своїй ванні.

Вочевидь, іміграція є важливим питанням для маленьких, відносно однорідних суспільств, з великими проблемами у мові та історичній спадщині. Щось у цій занепокоєнності (щодо мігрантів - ред.) дійсно робить сучасних європейців обмеженими. Колись вони були великими, охоплюючими світ імперіями. Навіть під час холодної війни, європейці принаймні були важливими частинами планетної шахівниці.

А запитайте тепер - що таке Європроект - і відповідь буде головним чином про вигідну пенсію для того, що залишилося від їх класу управлінців. Натомість, молоде покоління європейців отримує одні з найгірших умов, які можна собі уявити.

Про технології

Немає кінця-краю технологічним проривам і переходам на новий рівень. "Пост-блоги" можливо знищать блоги, але і у них немає жодної стабільності. WELL більш стабільний ніж будь-який з цих високошвидкісних метамедійних сутностей. Тому що його дешево підтримувати і він давно перестав робити спроби триматися на гребені технологічної хвилі.

Натомість Facebook, Gawker, Twitter - хлопче, Cloud (обчислювальна хмара - ред.) чекає на них усіх. Пост-веб чекає, Cloud. І він збирається зробити з Вебом те, що Веб зробив з Мережею, і що Мережа зробила з Інформаційною Супермагістраллю, і що Супермагістраль зробила у свій час з АРПАНЕТом (Стерлінг перераховує етапи розвитку того, що ми називаємо Інтернетом - ред.)

Фейсбук не проіснує довго, просто тому що він не може існувати довго. Зак (Цукенберг, автор Фейсбуку - ред.) побудував Дещо. Голдман Сакс каже, що воно коштує 50 млрд баксів, але колись AOL купила цілий Time Worner, і де вони усі зараз?

(Фейсбук) не може бути ознакою прогресу, якщо ти більше не можеш послатися на минуле. Це не робить тебе вільним, це робить тебе нікому не потрібним. Ти не можеш зосереджувати увагу, якщо ти не здатен вчитися з досвіду минулих поколінь. Якщо ти не можеш дивитися назад, ти не можеш дивитися вперед.

Коли твоє інформаційне середовище, комунікаційне середовище, і соціальне середовище знаходиться в одному і тому ж місці, ти починаєш дивитися на світ через замкову шпарину. Однак, ситуація коли "інформація, спілкування та соціалізація" приходять до тебе через пакети TCP/IP не може продовжуватися довго.

А їй і не дозволять продовжуватися довго. Найкраще, що вміє робити кожен представник кіберкультури - це радикальний підрив (існуючих технологій - ред. ), і тут поважають лише закон Мура (про те що потужність мікрсхем подвоюється кожних 24 місяці - ред.). Декілька десятиліть іновацій показали, що хвиля за хвилею відбувається підрив і знищення попередніх технологій. Як тільки закінчується чергова золота лихоманка, майже все, що було зроблено піонерами випаровується, наче дані з поламаного жорсткого диску.

Інтернет і суспільство

Я не сумніваюся, що існує безліч людей - просто таки орди людей- що дуже класно спілкуються онлайн і створюють там групи. Також очевидно, що багато бар'єрів для створення подібних груп, за останній час впали. Тепер дійсно дуже просто створити групу онлайн.

Однак, це не робить автоматично подібні групи ефективними та важливими. Це скоріше робить їх політичними аналогами груп з посередніми фотографіями на сайті Flickr, наприклад. "Ними легко обмінюватися, їх можна дешево зробити, і нікому до них немає справи".

Цією планетою керують не натхненні онлайн-активісти, які зібралися разом через те, що у їх дітей вітрянка. Нізащо і ніколи. Супер-багаті інвестори є домінуючою групою в 2011 році. А ці люди - можливо набільш анонімні і приватні, і найменш онлайнові з усіх, кого лише можна собі уявити. Яким є шанс, що ваша точка зору буде для них важливою? Облиште, це не входить у їх плани.

Повне спілкування читайте тут (англ. мовою)

________________________

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам наших читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані

U336801545841

Гроші на рахунок можна слати і на телефон

096 551 68 93 - це Київстар

, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Якщо ви зробили пожертву, то просимо повідомити нас по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com і вказати, на яку платіжну систему ви переслали кошти

інозмі технології концепція стерлінг майбутнє інтернет

Знак гривні
Знак гривні