У перерахунку на долар алкоголь майже не дорожчає: як змінилися ціни з початку 2022 року
Ми взяли ціни на основні продукти початку 2022 року, перевели їх у долари за тогочасним курсом і подивилися, як вони змінилися станом на осінь 2025-го знову ж таки в перерахунку на долар. У дні порівняння курс був відповідно 26,86 грн і 41,2 грн за долар. Якщо припустити, що внутрішні ціни рано чи пізно підтягуються до курсу долара, зростання теоретично мало становити майже 54%.
Ми обрали п’ять найпопулярніших марок товарів магазину «Ашан» на сайті zakaz.ua і порівняли їх із цінами січня 2022-го і жовтня 2025-го.
Алкоголь
Найцікавішим відкриттям стали ціни на алкоголь. Якщо ми відкинемо фактор зміни курсу, то виходить, що в реальному вираженні ціни на горілку і пиво фактично не змінилися, у той час як більшість інших товарів суттєво подорожчали.
За даними VKURSI, дохід від продажу пива з 2022 року зріс більш ніж на 50%. Опитування ВООЗ на цю тему мають суперечливі результати, де на індивідуальному рівні більшість українців сказали, що зменшили споживання алкоголю, а от серед оточення, за їхніми спостереженнями, споживання все ж таки зросло.
З огляду на загальне зменшення населення отримані дані показують, що теперішнє споживання алкоголю як мінімум не менше за довоєнне, що й дає змогу виробникам отримувати прибуток завдяки великим обсягам, а не високій націнці. Це також може свідчити про те, що загалом вживання на одну особу збільшилося.
А от із вином ситуація значно гірша. За даними Держстату, у 2021 році обсяг переробленого винограду становив 82,46 тис. тонн, тоді як у 2024-му вже 31,96 тис. тонн. Тобто вітчизняне виробництво впало майже на 59%.
Також на подорожчання вин і сидрів могло вплинути підвищення у вересні 2024 року акцизу з 8,42 грн до 12,23 грн за 1 літр, тобто майже наполовину. Фактично продукція подорожчала на 4–5 грн за літр.

Яйця та молочні продукти
Ціни на яйця стали однією з найобговорюваніших тем у світі, зокрема в Україні, США та Росії. Хоча на світовому ринку головним чинником подорожчання був масштабний спалах пташиного грипу, в Україні, за повідомленням асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», найбільше вплинула війна. Зруйновані птахофабрики й блокування морських портів ускладнили експорт і призвели до падіння виробництва на 18% у 2022-му й на 4,2% у 2023-му. Лише у 2024 році виробництво почало відновлюватися і зросло на 1,8%.
А от ціни на питне молоко залишаються майже без змін. Одна з причин — заповнення квот на експорт сухого молока до ЄС цього року, що змусило виробників переорієнтувати збут на внутрішній ринок. Хоча загалом у Європі молоко подорожчало.
Ціни на решту молочних продуктів корелюються з даними Євростату. Так, вартість сиру протягом цього періоду хоч і зросла, проте лишається загалом стабільною. Крім масла, яке подешевшало у 2023-му, але значно подорожчало з осені 2024-го.

Овочева консервація
Ціни на консервовані огірки і томати, овочеву ікру (з кабачків, баклажанів) значно підвищилися (зокрема, через окупацію більшої частини Херсонської області, яка до 2022 року була лідером із вирощування цих культур).
Кукурудза і квасоля подорожчали менше, оскільки їх найбільші посівні площі зосереджені в інших областях.

Заморожена риба та рибні консерви
Зростання цін на різні види риби спричинене переважно зменшенням світового вилову через надмірну інтенсивність рибальства та зміну клімату. Ось кілька прикладів:
- Минтай, що виловлюється біля берегів Аляски й Далекого Сходу Росії, виявився «найстабільнішою» рибою через відсутність проблем із її популяцією.
- Виробники дорадо (цю рибу вирощують переважно в Середземному морі), навпаки, змушені зменшувати обсяги через підвищення температури води й подорожчання корму, що призвело до трикратного зростання цін за останні п’ять років.
- Спостерігається щорічне зменшення вилову скумбрії в Північному Льодовитому океані.
- Через критичне зменшення популяції мойви було запроваджено жорсткі квоти на вилов. Як наслідок — у 2025 році сезон вилову в Ісландії був рекордно коротким.
Зі згаданих видів риби в Україні в промислових масштабах вирощується лише прісноводний товстолобик, який водиться в ставках. Проте обсяги також впали через зменшення території вилову та підрив Каховської ГЕС.


Свіже м’ясо
Ціни на м’ясо корелюють із динамікою цін у ЄС. За даними Євростату, ціна на курятину залишається стабільною протягом трьох років, тоді як свинина і м’ясо рогатої худоби постійно дорожчають. Схожу картину ми бачимо і в нас.
Одним із важливих факторів зниження ціни на курятину може бути повернення мит Європейського Союзу з 6 червня 2025 року. Хоча, як певна компенсація, було збільшено квоти з 90 тис. до 120 тис. тонн, країни ЄС все одно зменшують фактичні обсяги експорту. До речі, у 2024 році Україна експортувала до ЄС лише 136,2 тис. тонн птиці. Через це частина товару може залишатися в країні, що й впливає на вартість.

М’ясні вироби
Ціни на м’ясну продукцію зросли прямо пропорційно якості сировини та складності виробництва. Наприклад, сосиски, що містять найменший відсоток м’яса, подорожчали найменше, у той час як балик і шинка, які виробляються з високоякісних частин туші, найбільше.
Схожа динаміка простежується і з хамоном. Як імпортний продукт із тривалим циклом витримки він також значно подорожчав через зростання в ціні сировини (свинини) на європейському ринку.
