Р

Розповідь агента ФБР про те, як Росія створила мережу клонів світових ЗМІ й так поширювала дезу

Texty.org.ua публікують матеріали суду Східного округу штату Пенсильванія в США, у якому розглядається справа про масштабну дезінформаційну кампанію росіян у США, Європі, Мексиці, Ізраїлі та Україні. У суді виступив агент ФБР, який проводив розслідування. Публікуємо найцікавіше з його розповіді (оригінал англійською тут).

У січні 2017 року Філадельфійський підрозділ ФБР призначає агента, ім’я якого не розголошується. Він починає розслідування злочинного впливу на США з-за кордону, фактів шпигунства, роботи іноземних розвідок проти цієї та інших держав.

У ході роботи неназваний агент виявляє організовані групи російських кіберзлочинців, аналізує електронні докази, вистежує підозрюваних і допитує людей, які реалізують масштабну схему поширення брехні, маніпуляцій та вигідних російському уряду наративів.

За даними ФБР, щонайменше з 2022 року путінська адміністрація проводила масштабну дезінформаційну кампанію в Америці, Європі та на Близькому Сході. У ЗМІ ця кампанія відома як Doppelganger («Двійник»).

Доппельгангер — термін у мистецтві на позначення злого двійника, поява якого передвіщає смерть чи інші зловісні події.

Куратори російської кампанії

За даними американських слідчих, кампанію Doppelganger розгорнули за наказом першого заступника керівника путінської адміністрації Сергія Кирієнка. Операції виконували через підконтрольні йому організації Агентство соціального проєктування (Social Design Agency, SDA), «Структура Національні технології» (Structura National Technology, Structura) й «АНО Діалог» (ANO Dialog).

Сергій Кирієнко «на килимі» в Путіна
Сергій Кирієнко «на килимі» в Путіна

Діяльність SDA зосереджена на виборчих кампаніях, використанні ботів, дизайні вебсайтів, координації роботи інформаційних систем. Ця організація глибоко пов’язана з російським урядом, МВС та іншими російськими державними органами.

Structura також співпрацює з російським державним апаратом і має тих самих клієнтів, що й SDA. Штаб-квартири обох цих компаній містяться в сусідніх будівлях у Москві.

Через підконтрольні їм сайти росіяни запустили масштабну кампанію з поширення дезінформації у світі. Мета — залишити Україну без міжнародної підтримки, демонізувати нинішню українську владу в цивілізованих державах, розсварити нації, вплинути на вибори за кордоном і використати проросійських політиків, які згодні лобіювати вигідні Кремлю рішення.

Кирієнкові допомагав політтехнолог Ілля Гамбашидзе, один із співзасновників Structura, якою нині керує ще один фігурант цієї справи Микола Тупікін. Обидва вони перебувають під санкціями США за просування інтересів російського уряду та обман американських громадян.

Кампанію Doppelganger у Європі та Україні розгортала Софія Захарова — чиновниця з Управління з розвитку інформаційно-комунікаційних технологій та інфраструктури зв’язку РФ.

За даними Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США, люди та організації, які є частиною Doppelganger, ніколи не отримували ліцензії чи інших документів на купівлю, поновлення, передачу чи використання підконтрольних їм вебдоменів.

Як росіяни дурили громадян західних країн

До осені 2022 року Ілля Гамбашидзе та Микола Тупікін за вказівкою Сергія Кирієнка на повну розгорнули свою кампанію.

SDA і Structura створили понад 60 підроблених сайтів, де публікували справжні новини впереміш із талановито написаними фейками. Ззовні ці майданчики ретельно наслідували дизайн популярних медіа, які мають величезну аудиторію читачів. Таких як Fox News та The Washington Post.

На вигляд підробки були як справжні сайти світових медіа. Росіяни повністю скопіювали їх дизайн

Створені підробки на вигляд як справжні аналоги. Адже росіяни повністю скопіювали їх макет і дизайн. У них вбудовані ідентичні товарні знаки, логотипи, слогани. Посилання з фейкових сторінок ведуть користувачів на легальні медіа.

«США перетворилися на гігантські фінансову піраміду», — каже один із багатьох російських фейків, який ніколи не публікували Fox News
«США перетворилися на гігантські фінансову піраміду», — каже один із багатьох російських фейків, який ніколи не публікували Fox News

Наприклад, під час розслідування агенти ФБР аналізували опубліковані мережею Doppelganger статті на фейковій платформі washingtonpost.pm. Фейкові статті тут публікувалися нібито реальними журналістами американського видання зі справжніми фото та підписами.

Таким чином росіяни дурили читачів, буцімто відомий автор подає свій альтернативний погляд на події у світі та розглядає певні думки під іншим кутом.

Слідчі ФБР шукали вказані статті на справжньому сайті The Washington Post. Однак не знаходили нічого схожого. Не знайшли вони брехливих статей і серед окремих публікацій журналістів цього видання.

Кремль обіцяє «вирішити українську проблему» на імітації сторінки The Washington Post
Кремль обіцяє «вирішити українську проблему» на імітації сторінки The Washington Post

Значна частина матеріалів, які публікувала мережа Doppelganger поміж справжніх новин на «дзеркалах» знаменитих медіа, просувають російські чи антиукраїнські наративи. Звісно, жоден із таких фейків не містить згадок про SDA, Structura, ANO Dialog, їхніх власників чи про те, що ці публікації були створені за участю російського уряду.

У матеріалі на washingtonpost.pm під заголовком «Білий дім помиляється: конфлікт з Україною зміцнює Росію», написано:

«Час нашим лідерам усвідомити, що подальша підтримка України є помилкою. Це було марнотратством життів і грошей, а стверджувати інше лише означає подальше руйнування. Заради всіх, хто бере участь у конфлікті, Адміністрація Байдена повинна просто укласти мирну угоду й рухатися далі».

Фальшиві сайти не бачив гугл, лінки поширювали боти в соцмережах

Домени мережі Doppelganger не індексуються пошуковими системами. Тобто під час спроби зайти на фейковий сайт через адресний рядок браузера користувач бачить порожню сторінку або сторінку з помилкою. Саме тому робочі посилання на пропагандистські статті поширювали російські боти через коментарі в соцмережах.

Планерки Doppelganger

Слідчі ФБР отримали доступ до нотаток політтехнолога Іллі Гамбашидзе, які він робив під час зустрічей із керманичами Doppelganger. Ці записи містять списки контактів, працівників, завдань, поточних справ, а також ідей для злочинного впливу на закордонну аудиторію.

З квітня 2022-го по квітень 2023-го Гамбашидзе занотував щонайменше два десятки зустрічей із керівниками Адміністрації президента Росії.

Ілля Гамбашидзе (підпис на фото вирваний із контексту)
Ілля Гамбашидзе (підпис на фото вирваний із контексту)

Одна з таких нотаток підписана як «Зустріч СВК та АП». На думку американських правоохоронців, АП — це «Адміністрація президента», а СВК — Сергій Владленович Кирієнко, який часто згадується в ЗМІ як «правиця Путіна».

У нотатці від 16 квітня 2022 року Гамбашидзе пише, що Кирієнко хоче зміцнити підтримку російського вторгнення в Україну. Учасники цієї зустрічі обговорюють теми, які якнайкраще вплинуть на людей. А Гамбашидзе фіксує реакції Кирієнка на окремі ідеї як «добре сприйнято», «потрібно допрацювати» або «правильне рішення».

Кирієнко доносить до своїх підопічних, що вони мають «створити ядерний психоз», «поширювати наративи про війну задля миру», «переконати світ, що саме США винні в початку великого конфлікту в Європі».

Вони мають «створити ядерний психоз»

13 липня 2022 року Гамбашидзе робить нотатку з іменами Станіслав, Софія та Сергій. На думку слідчих, Софія — це та сама Софія Захарова з путінської адміністрації, яка спеціалізується на роботі зі штучним інтелектом.

Захарова наказує створити вебсайти, які «розповідають німцям правду». Інший куратор Станіслав додає: «Потрібно зробити фейк про американського солдата, який зґвалтував німецьку жінку. Це було б чудово!».

Гамбашидзе згадує Софію або САЗ (Софія Аврамівна Захарова) щонайменше в 13 нотатках. В одній з них написано: «Нам потрібні впливові особи! Багато і скрізь. Ми готові їх годувати і поїти вином».

З російської методички про агентів впливу в Сполучених Штатах
З російської методички про агентів впливу в Сполучених Штатах

Саме Захарова була зв’язковою в проєкті Doppelganger. Як випливає з контексту нотаток Гамбашидзе, вона доповідала Кирієнку про стан розвитку пропагандистських кампаній, а його вказівки передавала кураторам цієї злочинної мережі.

У нотатці від 13 січня 2023 року йдеться про те, що Гамбашидзе й Захарова «доповіли про проєкт президенту», тобто особисто Путіну. У розмові вони дійшли згоди, що робота учасників мережі не має кордонів. Тому треба поширювати фейкові новини скрізь, де це можливо, намагатися просувати їх через легальні медіа.

«Треба намагатися просувати фейки через легальні медіа»

В одній з нотаток зазначено: «По-перше, нам потрібно дискредитувати США, Велику Британію і НАТО, а по-друге, донести правду про війну в Україні й переконати людей протистояти неефективній політиці санкцій».

В іншій під назвою «Протокол Зустрічі АП, понеділок, 16 січня» Гамбашидзе згадує про необхідність поширення фейкового контенту на вебмайданчику «Український трибунал». А також вказує тему «Санкції: їх не варто скасовувати, їх потрібно обходити».

Гамбашидзе зазначає, що Кирієнко не проти активізації агентів, які грають роль впливових осіб за кордоном. Він згадує про французького бізнесмена, який здатен дати «інтерв’ю» фальшивим медіа. А далі наголошує: «Агенти щодня очікують від нас надходження фейкових новин».

«Агенти щодня очікують від нас надходження фейкових новин»

Наостанок Гамбашидзе зазначає, що досвід Doppelganger можна «використати для виборчої кампанії П». Тобто Путіна. А Софія Захарова додає: «Наше поле битви тут. Ось чому чоловіки не працюють на Донбасі».

Публічні звіти про Doppelganger

У липні 2023 року Європейський Союз наклав санкції на сім російських осіб та п’ять їхніх суб’єктів за участь у злочинах мережі Doppelganger. Серед них SDA, Structura та ANO Dialog.

У ЄС пояснили:

«У Європі росіяни провели кампанію під назвою «Russian Reliable News». Цю кампанію вони спрямували на маніпуляції та поширення неправдивої інформації на підтримку агресивної війни Росії проти України. Російські державні органи брали участь у поширенні фейкових новин через соціальні мережі, фальшиві сайти, які маскувалися під національні медіа й урядові вебресурси».

У підсумку ЄС визнав SDA і Structura ключовими учасниками кампанії поширення дезінформації в Європі, переважно в Німеччині, Франції, Італії, Великій Британії та Україні.

Не бачите російський прапор? А він є
Не бачите російський прапор? А він є

Своєю чергою, французьке агентство VIGINUM, яке запобігає спробам іноземного втручання, також підтверджує масштабну кампанію Doppelganger у Європі.

У VIGINUM звітують, що росіяни використовували фейсбук і рекламу для поширення дезінформації. Ця агенція виявила з лютого 2023 року понад 160 акаунтів, на яких опублікували більш як 600 одиниць контенту з посиланнями на фейкові сайти мережі Doppelganger.

Контрзаходи і стратегії SDA

У внутрішньому документі «Контрзаходи іноземних агентств» куратори SDA пишуть, що «країни колективного Заходу» дуже стурбовані ефективністю проєкту. Разом із фактчекерами, онлайн-платформами і дослідниками вони протидіють російським наративам із вересня 2022 року. У цьому документі вказано 15 публікацій із The Washington Post, Meta, Le Monde, Premier Ministre та інших джерел, де згадується Doppelganger.

У відповідь у SDA пропонують публікувати ще більше коментарів через акаунти в соцмережах, просувати російські наративи через ботів. Згідно з планом фейкові акаунти росіян мали залишати до 60 000 дописів щомісяця тільки для Франції та Німеччини.

З російського документа «Контрзаходи іноземних агентств»
З російського документа «Контрзаходи іноземних агентств»

У кількох документах SDA Гамбашидзе зазначає: «Нам потрібне окреме відділення для створення фейків — фабрика!». А майбутня кампанія буде націлена на Англію, Німеччину та Італію і матиме сайти як англійською, так і німецькою мовами.

За даними слідчих, SDA збирала інформацію про інфлюєнсерів (які, як можна зрозуміти із контексту звіту, озвучували потрібні росіянам тези. — Ред.) Один документ містить список із понад 2800 впливових людей у твіттері, фейсбуці й телеграмі з 81 країни світу. Серед них політики, ведучі, журналісти, блогери, бізнесмени, професори, аналітики, ветерани, коміки. Коли йдеться про політиків, то в списку вказано, який штат США та/або політичну партію вони представляють і яку посаду обіймають у Конгресі.

У базах даних SDA впливові люди зі США становлять приблизно 21% загальної кількості осіб, за якими вони стежили. Також у базах містяться імена понад 1900 «антивпливових» осіб, які публікують контент, що суперечить меті росіян.

У SDA розробили посібник, у якому виклали план обману й українських громадян. Згідно з цим посібником росіяни мали моніторити українські медіа, аналізувати їх контент, створювати власні контраргументи та поширювати їх у мережі. Вони використовували так звані довгочити. Під кожну таку статтю придумували десять коментарів і три тизери для поширення в соцмережах.

Російські боти імітують обурення українців під фейковим документом про нібито несправедливе рішення Харківської ОВА
Російські боти імітують обурення українців під фейковим документом про нібито несправедливе рішення Харківської ОВА

SDA отримувала дані зі своїх моніторингів і додавала їх до інформаційних панелей. За допомогою отриманих даних росіяни аналізували зміни тенденцій у громадській думці та визначали ефективність впливу маніпуляцій на людей у різних країнах. Це давало їм змогу коригували свої стратегії від проєкту до проєкту.

«Російські надійні новини»

Як зазначає компанія Meta у свідченнях до цієї справи, куратори Doppelganger створили медійний портал RRN.world (Recent Reliable News). Через нього росіяни проводили свою злочинну кампанію в Європі.

У своїх внутрішніх документах росіяни вказують початкову назву «Russian Reliable News» — російські надійні новини. Згодом вони вирішили змінити її на «Recent Reliable News» — останні надійні новини.

Цей портал мав свої спільноти у фейсбуці, твіттері й телеграмі. Зокрема, посилання на нього поширювали фейсбук-спільноти російських дипломатичних місій у Малайзії, Швеції, Угорщині, Словаччині та Бангладеш. Як тільки фейкові новини з’являлися на вебімітаціях західних медіа, їх викладали на RRN.world.

Як тільки фейкові новини з’являлися на вебімітаціях західних медіа, їх викладали на RRN.world, а потім їх поширювали російські дипломати

Наприклад, фейк про нібито непричетність росіян до звірств у Бучі опублікували одночасно англійською мовою на підробленому сайті The Guardian, італійською на «дзеркалі» ANSA та німецькою на фейковому сайті Der Spiegel. Того самого дня цей матеріал з’явився англійською, французькою, німецькою, італійською, іспанською та китайською мовами на RRN.world.

Дані, які слідчі отримали від американського реєстратора доменів NameSilo, вказують, що RRN.world зареєстрували 6 червня 2022 року на особу з московською адресою та електронною поштою ReliableRecentNews@gmail.com. Ця сама людина раніше чотири рази намагалась отримати візу на в’їзд до США з Росії.

Проєкт «Стара добра Америка»

У записах SDA йдеться про те, що з осені 2023 року вони впливали на вибори в США. Цей проєкт дістав назву «Стара добра Америка». Згідно з планом росіяни нав’язували американцям думку, що Сполучені Штати мають зосередитися на власних труднощах, а не витрачати гроші на Україну та інші «проблемні» держави.

У своєму дослідженні «Американські гойдалки» Texty.org.ua вже розповідали, як поширення російських наративів впливало на підтримку України в США.

Приклад статті для поширення кремлівськими найманцями
Приклад статті для поширення кремлівськими найманцями

SDA документує щонайменше 27 оплачених рахунків-фактур на тисячі доларів за послуги перекладу текстів. Слідчі визначили, що назви файлів у цих рахунках-фактурах відповідають заголовкам фейкових статей на сайтах.

В інструкціях SDA докладно описано контент, яким мають «годувати» американських виборців:

«Фейкові історії будуть доповнені масовим поширенням коментарів і мемів, а також їх обговоренням у дискусіях на Facebook та X (Twitter). Ця кампанія просуватиме наші наративи впереміш із з фактами. Ми використаємо соціальну інженерію для впливу на людей».

У проєкті «Стара добра Америка» росіяни використовували таргетовану рекламу та ботів. Це дало їм змогу стежити за реакціями американців на фейковий контент у реальному часі й підштовхувати певні групи людей до емоційного обговорення статей і дописів. За допомогою штучного інтелекту SDA модерувала бесіди в соцмережах у потрібний бік залежно від того, піддавалися цільові групи читачів впливу чи ні.

У фокусі Мексика та Ізраїль

Слідчі виявили й іншу масштабну кампанію росіян, яку вони спрямували на Мексику та Ізраїль. Doppelganger створив тиск на етнічні та релігійні групи з цих країн, що проживають у Сполучених Штатах. Мета — вплинути на президентські вибори в США 2024 року.

Обкладинка так званого мексиканського проєкту
Обкладинка так званого мексиканського проєкту

У своєму записі від 13 січня 2023 року Ілля Гамбашидзе дає вказівки щодо розгортання цієї кампанії:

«Розробити медіаплан для впливу через інтернет-спільноти емігрантів і придумати сценарії для розпалювання міжетнічних, релігійних, расових і політичних конфліктів у фокусних країнах».

Чергова російська маніпуляція вже для мексиканської аудиторії
Чергова російська маніпуляція вже для мексиканської аудиторії

У документі під назвою «Мексика не прощає» росіяни описують, як розпалюватимуть антиамериканські настрої і загострюватимуть напруженість між Мексикою та США. Свою пропозицію щодо цієї кампанії закінчують словами:

«Настав час показати Сполученим Штатам, що вони під загрозою. І ми можемо це зробити».

Подібно до тиску на мексиканців, Doppelganger впливав на євреїв, насамперед в Ізраїлі та США. В окремій інструкції росіяни пояснюють своїм найманцям, як правильно видавати себе за єврея для просування потрібних наративів.

В окремій інструкції росіяни пояснюють своїм найманцям, як правильно видавати себе за єврея
Стаття на фейковій сторінці ізраїльського видання Forward переконує: «США здають Ізраїль Хезболлі»
Стаття на фейковій сторінці ізраїльського видання Forward переконує: «США здають Ізраїль Хезболлі»

У так званому ізраїльському проєкті росіяни окреслили:

«На сьогодні ситуація в державі Ізраїль видається дуже сприятливою для запуску великого проєкту, покликаного вплинути на громадську думку. Мета такого впливу — вирвати Ізраїль із загальної західного антиросійського порядку денного й створити стійку громадську думку, яка вважала б неонацизм і диктатуру в Україні, надання допомоги неонацистам, а отже, й ескалацію конфлікту з боку Заходу та допомогу антиросійській політичній еміграції неприйнятними».

Пропагандисти додають, що в нинішніх обставинах цих цілей можна досягти у відносно короткі терміни, спираючись на сили, які фактично існують як в Ізраїлі, так і в єврейській діаспорі США. З огляду на це ключовим аспектом стане зростання кількості ізраїльських громадян, які підтримають Росію в боротьбі з неонацизмом.

Схема оренди доменів для створення фейкових медіа

За даними слідчих, Doppelganger орендував домени в американських компаній Namecheap, NameSilo та GoDaddy. Цим займалося четверо осіб, які проходять у справі як персони Кетхорн, Камкопек, Каспартіл та Ангулет.

Ці персони оплачували оренду доменів у криптовалюті, а вихідний гаманець маскували через численні операції переказу коштів за допомогою сервісів на кшталт ChangeNOW. Також вони використовували кредитні картки, зареєстровані на своїх американських агентів.

У ФБР виявили, що рахунок, звідки надходили гроші на оренду доменів, належить особі, яку в цій справі називають «Константин». Під час допитів він надав слідчим російські ідентифікаційні документи, а його IP-адреси відповідають адресам РФ.

7 березня 2024 року Константин заявив працівникам правоохоронних органів США, що він «простий обмінник із точки на точку», не знав про походження цих коштів і не спілкувався з їхніми власниками.

Слідчі проаналізували час надходжень на рахунки персон, які переказували гроші Константину. І більшість часових міток відповідали московським робочим годинам. А їхні IP-адреси компанія з кібербезпеки Spur раніше вносила до списку таких, що асоціюються зі злочинами кібердіяльності.

Наприклад, персонаж Камкопек використовував щонайменше три шари переходів між різними серверами, IP-адресами та робочими поштовими скриньками, щоб приховати свою особу і місцезнаходження. Як розповідають слідчі, це було щось на кшталт російської матрьошки, а високий рівень технічної складності таких операцій свідчить про підтримку цих персон з боку російської держави.

У випадку з усіма персонами гроші на оплату оренди фейкових доменів перераховували за ідентичною схемою. Тож слідчі дійшли висновку, що ці особи були частиною кампанії Doppelganger, працювали на SDA, Structura й ANO Dialog, а також на російський уряд під керівництвом Сергія Кирієнка.

Усі кошти, що надходили так званому Константину для оренди доменів, походять з-за меж Сполучених Штатів. Схожим чином росіяни оплачували свої пропагандистські кампанії в інших країнах.

Справжня особа Константина, а також особи інших учасників злочинної схеми відомі правоохоронним органам США. Однак не вказані через те, що триває розслідування.

суд doppelganger фбр фейки дезінформація сша

Знак гривні
Знак гривні