Н

Новітня історія, агенти Кремля в ЄС, злочини росіян: наші найкращі дата-проєкти за 2023 рік

У 2023 році ми реконструювали ключові події російсько-української війни, досліджували агентів російського впливу в Європі та показували масштаби крадіжок Росії за останні 300 років.

У цьому матеріалі ми зібрали для вас 10 найпотужніших проєктів Texty.org.ua з журналістики даних за 2023 рік. Усі вони частина новітньої української історії і не втратили актуальності навіть через місяці після публікації.

Висота. Як українці зупинили росіян під Черніговом

Масштабне історичне дослідження про 36 днів кривавих боїв у лютому-березні 2022-го, під час яких українські бійці захищали пагорби під Черніговом. Тоді понад 30 тис. російських військових намагалося оточити місто. Їм протистояли 2,5 тис. українських бійців, які втримали стратегічну висоту. Якби їм це не вдалося, можливо, Чернігів не встояв би.

Разом із чернігівськими колегами з газети «Вість» ми відтворили хронологію подій тих днів і зібрали історії бійців: тих, хто воював, хто потрапив у полон і повернувся, хто втратив там життя. А також історії місцевих мешканців, які раптово опинилися в епіцентрі бойових дій.

Головне зображення проєкту «Висота: як українські бійці зупинили росіян під Черніговом»
Головне зображення проєкту «Висота: як українські бійці зупинили росіян під Черніговом»

Карта руйнувань України

Для цього матеріалу ми, грубо кажучи, навчили штучний інтелект знаходити на супутникових знімках руйнування, завдані війною. Це було нелегко, оскільки наявні моделі вміли шукати лише наслідки природних катаклізмів, а російсько-українська війна залишає особливий слід. За допомогою цього алгоритму ми проаналізували 40 міст і містечок у зоні активних бойових дій, на звільнених та окупованих територіях.

Головне зображення дата-проєкту «Карта руйнувань України»
Головне зображення дата-проєкту «Карта руйнувань України»

Війна. Початок. Маріуполь

Ще одне масштабне історичне дослідження російсько-української війни. У ньому ми разом із маріупольськими колегами реконструювали ключові бої й важливі події в житті мирних мешканців Маріуполя в перші три тижні великої війни — від 24 лютого до 16 березня.

За цей час було майже цілковито знищено цілі райони міста, а життя сотень тисяч мирних мешканців перетворилося на пекло. У матеріалі багато ексклюзивних розповідей від очевидців про героїзм і боягузтво.

Головне зображення дата-проєкту «Війна. Початок. Маріуполь»
Головне зображення дата-проєкту «Війна. Початок. Маріуполь»

Бактерії «русского міра». Версія 2.0

Це продовження нашої бази даних «Бактерії «русского міра», у якій ми зібрали та каталогізували інформацію про 1300 людей і 900 організацій у 19 країнах Європи, які є потенційними агентами Росії на різних рівнях — від політиків першого ешелону до локальних поширювачів «русского міра».

Проєкт «Бактерії «русского міра». Версія 2.0» охоплює осіб, які в той чи інший спосіб сприяли або сприяють розвитку російського бізнесу в країнах ЄС — від посадовців до піарників і юристів, які просувають «дружбу» з Росією на неформальних майданчиках для нетворкінгу.

Головне зображення проєкту «Бактерії «русского міра». Версія 2.0»
Головне зображення проєкту «Бактерії «русского міра». Версія 2.0»

Росія збільшила торгівлю з Іраном

Ми візуалізували дані супутників про рух кораблів у Каспійському морі біля російської Астрахані та кількох портів Ірану й показали, наскільки за рік зріс морський трафік між Росією та Іраном.

Головне зображення проєкту «Росія збільшила торгівлю з Іраном»
Головне зображення проєкту «Росія збільшила торгівлю з Іраном»

Зайди, якщо зможеш

Ми пройшли кожну вулицю і кожен двір у типовому житловому мікрорайоні чотирьох міст (Київ, Запоріжжя, Луцьк і Житомир), щоб зафіксувати перешкоди, які постають перед людьми, що пересуваються на колісних кріслах. Спойлер: ситуація не дуже оптимістична.

Бордюри, сходинки, відсутність заїздів та облаштованих туалетів у громадських закладах, викладені слизькою плиткою височенні пандуси, на яких неможливо нікуди заїхати, — це реальність, у якій нині живуть тисячі ветеранів з інвалідністю.

Візуалізація доступності входів у будинки, яку Texty.org.ua проаналізували в межах дослідження «Зайди, якщо зможеш»
Візуалізація доступності входів у будинки, яку Texty.org.ua проаналізували в межах дослідження «Зайди, якщо зможеш»

Украдені скарби

Наша команда дослідила дані про колекції двох російських музеїв: Ермітажу та Історичного музею РФ. Там ми знайшли 110 тис. експонатів (і це однозначно далеко не все), які в різні періоди були вивезені з території України.

Серед цих музейних експонатів чимало дрібних знахідок, як-от фрагменти давньої кераміки чи знаряддя праці. Проте трапляються й справжні неоціненні скарби із золота та дорогоцінних каменів. Наприклад, артефакти зі скіфських курганів або з античних міст, що розташовувалися на території сучасної України.

Обкладинка дата-проєкту «Украдені скарби»
Обкладинка дата-проєкту «Украдені скарби»

Траса смерті: масове вбивство на Житомирській трасі

Також масштабне історичне дослідження російсько-української війни — у ньому ми відтворили страшну хронологію подій на Житомирській трасі, що сталися в березні 2022-го. У ці дні росіяни масово розстрілювали автівки з цивільними на тій ділянці дороги.

Головне зображення матеріалу «Траса смерті»
Головне зображення матеріалу «Траса смерті»

На шляху до моря

За допомогою супутникових знімків наша команда дослідила, як влаштована система російської оборони на півдні України, а це кілометри окопів, безкраї мінні поля, сотні бліндажів, підземні тунелі й цілі «земляні фортеці». У матеріалі ви можете побачити, що доводилося прогризати українським силам оборони під час літнього наступу.

Головне зображення дата-проєкту «На шляху до моря»
Головне зображення дата-проєкту «На шляху до моря»

Врожай з окупованих територій

Ще один дата-проєкт, який ми підготували за допомогою штучного інтелекту, що аналізує супутникові знімки, про масштаби грабунку українського зерна на окупованих територіях. Вони, безумовно, вражають!

За нашими приблизними підрахунками, за два роки повномасштабного вторгнення РФ могла виростити й вивезти з окупованих українських територій 15 тонн зерна. Дохід від експорту такої кількості збіжжя може сягати 7 млрд 85 млн доларів.

Алгоритм розробила компанія OneSoil, яка нам люб'язно й надала дані про врожайність на окупованих територіях. Згодом наші висновки підтвердили у своєму дослідженні фахівці НАСА.

Головне зображення дата-проєкту «Врожай з окупованих територій»
Головне зображення дата-проєкту «Врожай з окупованих територій»

журналістика даних дослідження візуалізація даних

Знак гривні
Знак гривні