НА ШЛЯХУ ДО МОРЯ

Кілометри окопів, безкраї мінні поля, сотні бліндажів, підземні тунелі й цілі “земляні фортеці”. Які оборонні споруди доводиться “прогризати” ЗСУ на півдні України

Автор: Денис Губашов

Дизайн: Надя Кельм

Опубліковано: 4 жовтня 2023 року

Read this article in English

ТЕКСТи реконструювати російську оборону лінію на півдні. Ми дослідили на супутникових знімках за червень-вересень 2023 року оборонні споруди окупантів ще не взятого міста Токмак і сіл Роботине (яке нещовдавно звільнили) й Вербове.

Супутникові знімки для проекту надані компанією Planet Labs

Після звільнення Роботиного розпочалася велика битва за Токмак, яка теоретично може стати фінальним актом активної воєнної кампанії 2023 року.

Токмак — ключ до Мелітополя, і битва за це чимале місто може тривати кілька місяців з перемінним успіхом, але стане ключовою для “розрубування” сухопутного коридору з окупованого Криму до окупованих східних областей.

Класична радянська лінія оборони із масивними полями та широкою лінією забезпечення - мінними полями, виносними позицями, спостережними пунктами.

Оборона росіян, яку вони побудували з осені минулого року, — це сотні кілометрів безперервних траншей, бліндажів, ДОТів, ДЗОТів, окремих опорних пунктів — за розміром як середньовічний форт, який може кілька діб оборонятись автономно, а також налагоджена логістика, система малих складів боєкомплекту, тилові бази радіорозвідки, загонів БПЛА, артилеристів.

Окупанти зараз стягнули під Токмак значні резерви новостворену загальновійськову 25 армію та 76 та 7 десантні дивізії. Зараз якраз вони намагаються атакувати фланги наступаючих сил ЗСУ.

Ми намагалися хоча б частково показати, як побудовано російські укріплення на півдні. Оборонні лінії потужні, тому, схоже, їх штурм може затягнутися на місяці.

Інформаційні партнери:

Червона зона на карті - окуповані території

1

Стратегічна ціль ЗСУ — вийти до узбережжя Азовського моря. Це дасть змогу розірвати комунікації та ланцюжки постачання між окупованим сходом України та окупованим Кримом. Звільнення Мелітополя — крок до цієї мети. ЗСУ намагаються вийти до Азовського моря максимально широким фронтом - для забезпечення подальшого захисту.

2

Україна активно наступає на Токмацькому напрямку. Лінія фронту вже посунулася на південь — до основної лінії російської оборони. Російські укріплення на цьому напрямку складаються з трьох основних ліній оборони.

3

Лінія забезпечення (перша лінія) — так звані ВОПи та РОПи, які утримують взводи або роти. Їх так і розшифровують: "взводний / ротний опорний пункт". Це відносно автономні укріплення, що складаються з окопів і бліндажів. Весь можливий простір між цими укріпленнями й до другої лінії оборони — мінні поля. Тільки окремі дороги зʼєднують опорні пункти з другою лінією оборони, з якої відбувається постачання. Лінія забезпечення покликана максимально обмежити маневри наступаючих військ, скувати їх дії та визначити навпрямки наступу. У росії на цій лінії в основному знаходяться мобілізовані та загони шторм-Z.

4

Перед першою лінією та між її укріпленнями, найімовірніше, й розташовано найбільші від часу Першої світової війни мінні поля у Європі.

5

Сили оборони України змогли подолати ці мінні поля та укріплення, якими їх оточено, а також частково здолали основну лінію оборони: протитанковий рів і протитанкові піраміди — на цьому зійшлися більшість OSINT-дослідників, які вивчають бойові дії на півдні.

6

Друга лінія — основна. В основі лінії — окоп, завдовжки десятки кілометрів. На ньому, як на намисті, нанизано різні укріплення: складні інженерні укріплення й конструкції, бетонні бункери, згадані раніше ВОПи й РОПи, також трапляються великі укріплення батальйонного рівня із залогою 500-600 людей. Такі укріплення вже мають власні штаби та склади, які переважно розташовано в найближчих населених пунктах. Цю лінію утримують стройові армійські частини.

7

Третя лінія — це запасні позиції підготовлені до відступу у разі прориву основної лінії. Вона також має укріплення, на ній розташовані склади батальйонного рівня. До того ж на ній містяться підрозділи підтримки: ремонтні майстерні підрозділів, підрозділи розвідки, РЕБ, РЕР, штаби артилерійських підрозділів. На цій лінії знаходяться резерви - підрозділи ВДВ. Їх завдання у відповідальний момент завдати наступаючуму супротивнику контрудару та перейти у контратаку.

8

Також вона містить укріплення навколо Токмака й великий укріпрайон, в який перетворили село Очеретувате.

9

Розглянемо укріплення першої лінії оборони. Цей опорний пункт розташовано між звільненим Роботиним (його звільнили на початку вересня 2023 року) й Новопрокопівкою. Можливо, саме тут ЗСУ зараз здійснюють штурм.

10

На зображенні — опорний пункт першої лінії. Тобто його будували перед самими нашими позиціями. Якщо оцінювати за розмірами, то припускаємо, що він розрахований на залогу — до 200 осіб, тобто на роту. Має розгалуджену систему траншей і бліндажів, а також секрети. Найімовірніше, оточений мінними полями. Знімок зроблено в червні 2023 року — відтоді укріплення могли тільки збільшити. Найімовірніше, станом на вересень 2023-го конкретно це укріплення захопили ЗСУ, принаймні про це свідчасть дані сайту DeepState, який ретельно відстежує зміни на лінії фронту.
На зображенні нижче — книжковий приклад опорного пункту, розрахованого на стрілкове відділення, — такі опорні пункти обʼєднують у взводний, а взводні опорні пункти — у ротний.

Окоп із винесеними наперед комірками та покритими бійницями

11

Як бачимо, частина траншей (окопів) має перекриття. Із західної сторони, найімовірніше, перекрито близько 200 м траншеї. Припускаємо, що це відповідь на використання дронів зі скидами.

Перекриття окопів

12

У цьому укріпленні також є капонір, який можна використовувати, щоб ховати техніку, боєкомплект чи паливо.

Капонір для захисту техніки

13

До цього укріплення веде основна дорога Роботине — Новопрокопівка

14

та польові дороги і в середині укріплення, і до інших вузлів оборони. Все інше - заміновано.

15

Найімовірніше, поля навколо цього укріплення заміновано, на них майже відсутні сліди від військової техніки.

16

У цьому укріпленні є й "виносні" спостережні пункти. Стрілецькі або кулементі позиції перебувають дещо віддалік від основного окопу — на відстані близько 70-90 м.

Виносні стрілкові комірки

17

Перед укріпленням рослинність викошено — відповідно до підручників з військової інженерної справти.

18

Таких укріплень по всій лінії фронту дуже багато. Ми дослідили тільки невелику ділянку на Токмацькому напрямку, на якій зараз триває український наступ.

19

Друга і третя лінії оборони містять ще складніші інженерні споруди.

20

На цій ділянці є також особливість: між другою і третьою лініями оборони наявна ще одна — проміжна — система укріплень.

21

Кожна лінія складається мінімум із протитанкового рову, пірамідок суровікіна (зубів дракона) й безпосередніх військових укріплень.

22

Село Очеретувате має окремі лінії оборони, які складаються із протитанкового рову, протитанкових пірамідок і кількох опорних пунктів, розвернених фронтом на північ.

23

Окремий опорний пункт має вигляд літери "Т" із підпорками — це дає змогу під обстрілами відходити в тил, доставляти боєкомплект та зброю й евакуювати поранених. По фронту він має ширину у 350 метрів, і скоріше всього він - взводного рівня.

Т-подібний опорний пункт

24

Навколо Токмака теж окремі укріплення: протитанковий рів, пірамідки дракона, окопи й траншеї.

25

До другої лінії оборони також належать і окремі інженерні споруди. На захід у сторону Василівки, наприклад, помітно не цілісні окопи, а окремі опорні пункти. Розмір такого пункту може сягати до 500 м фронту, а глибина — до 200 м.

26

Такі опорні пункти є й ближче до Василівки, насамперед уздовж дороги Василівка — Токмак, одного з основних шляхів постачання російської армії на лінії бойового зіткнення.

28

На північ від Солодкої Балки дорогу на Токмак прикриває російський опорний пункт батальйонного рівня. Розмір цієї "фортеці" має по фронту понад 6 км. А також протитанковий рів, який прорізає дорога з Токмака на Роботине.

29

Після нього йдуть протитанкові бетонні пірамідки, а вздовж рову та лінії пірамідок можна побачити сліди від автомобілів, які патрулюють цілісність цих ліній.

30

Далі йдуть безпосередньо самі укріплення. Вони доволі складні й містять різні інженерні споруди.

Примкнуті стрілкові комірки

31

Частину окопів перетворено на підземні тунелі, що дає змогу заховатися під час артилерійського обстрілу або від атаки дронами, які несуть гранати чи інші боєприпаси для скидання. Деякі укріплення можуть бути бетонними — ДОТи.

32

Самі укріплення дуже розгалужені й мають захищені лінії підходів із тилу. Такі траншеї, розміщені поперек фронту, дають можливість умовно безпечно досталяти боєкомплект, евакуювати поранених тощо.

Траншея пристосована для внутрішньої оборони

33

Відразу за укріпленнями розташовано господарську зону для розвантаження автомобілів із припасами. Біля самих укріплень не видно жодних споруд над землею — все сховано.

34

Також до різних частин укріплень ведуть грунтові дороги — свідчення активності на цьому опорному пункті.

35

Сама лінія укріплень розрахована на довгий захист — її зведено капітально. Вона має численні стрілецькі позиції, зокрема й кулеметні.

36

З лівого флангу цю позицію прикриває посадка. Сама траншея перебуває під прикриттям дерев, а ось стрілецькі позиції трохи винесено наперед.

37

Також вона має дві виносні позиції — можливо, обманки.

38

У цьому опорному пункті облаштовано численні позиції: капоніри для захисту техніки. Імовірно, він належить механізованій бригаді. У таких капонірах можуть ховати танки, бронетранспортери й вантажівки.

Так виглядає типовий капонір для танку

39

На окрему увагу заслуговують укріплення на північ від Ільченкового. Це передовий пункт тієї лінії оборони, яку ми щойно детально розглянули. Його мета — прикрити дорогу й затримати ЗСУ під час наступу, виграти час. Його збудовано відповідно до радянських підручників з інженерної справи.

40

Згідно з такими підручниками, траву перед позиціями має бути скошено.

41

Тут центральну траншею, що дає змогу швидко дістатися з одного краю позицій до іншого, зроблено як тунель на відрізку завдовжки 80 м.

42

Це укріплення має і відкриті стрілецькі позиції, й закриті. Деякі із них можуть бути кулеметними, деякі — спостережними.

Стрілкова комірка із критою бійницею

43

А також тут облаштовано кілька капонірів для техніки.

44

Дороги до укріплення розʼїжджено. Заїзд у самі укріплення розташовано через посадку — в тилу.

45

Тут росіяни в посадці ховають кілька військових вантажівок.

46

Трохи північніше від цих укріплень у невеликому гаю росіяни часто ховають свою техніку.

47

Про це свічать грунтові дороги довкола посадки.

48

Навколо посадки — вирви від снарядів.

49

У сусідній посадці, найімовірніше, також ховають техніку, і по вирвах від снярядів помітно, що українські артилеристи про це знають. Нагадаємо, що цей знімок високої якості зроблено в червні-липні 2023 року.

50

Українські воїни зараз штурмують російські позиції під Вербовим.

51

Уже було захоплено позиції на північний захід від села.

52

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомив, що Збройні сили України здійснили прорив під Вербовим. Можна припустити, що основні бої тут точаться вже на російській лінії оборони.

Російські позиції до та під час контрнаступу

53

Ми досліджували російські позиції на супутникових знімках високої якості за червень-серпень 2023 року. Проте на знімках за вересень (але трохи нижчої роздільної здатності) помітно, що ці позиції перестали існувати фізично — їх знищено вогнем артилерії та систем залпового вогню.

Російські позиції до та підчас контрнаступу

54

Ви маєте змогу самостійно дослідити російські позиції: карту можна рухати та змінювати машстаб.

Від супутникової розвідки сховатися майже неможливо — маючи абсолютно невибагливий компʼютер та доступ до інтернету, ви самостійно можете отримати безкоштовні супутникові знімки та знайти, де ховається ворог.

Український контрнаступ — одна із найскладніших та кровопролитніших військових операцій у східній Европі з часів Другої світової війни. Підтримуйте сили оборони та допомагайте - на фронті зараз важко.

Поширити:
Знак гривні

Читайте також:

Шрами війни. Як влаштовані українські окопи на східному фронті (Інфографіка)

Масове вбивство на Житомирській трасі: мапа, хронологія та розслідування російського злочину

Війна. Початок. Маріуполь