Н

На тепловій карті України видно лінію фронту. Літня температура за 23 роки

Велетенську лінію російсько-українського фронту добре видно на тепловій карті. Можемо припустити, що на територіях, не зайнятих сільським господарством, температура землі дещо нижча, ніж на інших землях, які обробляють.

У ці дні там також шалена спека, проте у статті йдеться про середньозважений показник.

Температура за 23 роки

Ми проаналізували дані супутника MODIS, який фіксує температуру поверхні землі впродовж літніх місяців, починаючи від 2000 року. Ці показники науковці використовують, щоб оцінювати зміну клімату.

Найбільш спекотні літа на півдні були у 2007-му та 2012 році, а найпрохолодніше — у 2004-му. Водночас для заходу країни найгарячішим було літо 2015 року.

На картах нижче показано середню денну температуру за літні місяці. Один піксель — це середня температура на площі 1 км.

Клікайте на маленькі карти, щоб побачити їх у великому розмірі. На першій карті, яка показує середню температуру за червень-липень 2023 року, за допомогою додаткових кліків можна додати лінію фронту, на всіх інших — річки. Поблизу них температура також нижча.

Рекомендуємо переглядати карти з ноутбука або компʼютера.

температура поверхні землі

10°

45°

чер. — лип. 2023

літо 2022

літо 2021

літо 2020

літо 2019

літо 2018

літо 2017

літо 2016

літо 2015

літо 2014

літо 2013

літо 2012

літо 2011

літо 2010

літо 2009

літо 2008

літо 2007

літо 2006

літо 2005

літо 2004

літо 2003

літо 2002

літо 2001

літо 2000

Закрити

Температура поверхні землі.

гортайте слайдер, щоб подивитись інші роки

10°

45°

Проте варто не забувати, що йдеться саме про температуру поверхонь, і загальна картина тут може дещо відрізнятися. За словами кандидата геологічних наук, метеорологині Віри Балабух, оцінювання температур за допомогою супутника MODIS точніше для регіонів з низьким рівнем хмарності, в Україні це південні регіони. Водночас, наприклад, для Чернігівської та Сумської областей, де останніми роками синоптики фіксують підвищення температур, супутник не показує такої істотної динаміки по роках.

Лінія фронту

Напевно, ви звернули увагу, що карта 2023 року чітко окреслює лінію фронту. Це відбувається тому, що на території бойових дій землю не розорюють під сільське господарство. Ці території заростають травами й кущами та відповідно їх менше нагрівають сонячні промені.

Денна температура поверхні землі, червень-липень 2023 року. Дані: MODIS
Денна температура поверхні землі, червень-липень 2023 року. Дані: MODIS

Пояснення такої відмінності температур поверхні може бути на наступному знімку.

Цей супутниковий знімок у своєму твіттері опублікував журналіст Майкл Крикшенк. На ньому чітко видно лінію фронту
Цей супутниковий знімок у своєму твіттері опублікував журналіст Майкл Крикшенк. На ньому чітко видно лінію фронту

Тут ми бачимо пасмо зеленого кольору рослинності, що простягнулося вздовж лінії російсько-українського фронту. Ця смуга виникла на території колишніх сільгоспугідь, які вже другий рік переважно не обробляють, тому вони фактично повертаються до свого первісного стану.

— Сказати точно, що там за рослинність, ми зможемо вже після деокупації, коли отримаємо доступ до цих територій, — розповідає еколог, природоохоронець, голова ГО "Українська природоохоронна група" Олексій Василюк. — Але зазвичай працює певна логіка: оброблювані переорані поля завжди тепліші, ніж ті, які заросли травою.

За його словами, найбільше відбиває сонце степова рослинність.

Цікаво, що меншу температуру землі ми бачимо саме там, де постійно щось має горіти: будівлі, техніка, рослинність — і відповідно підвищувати температуру поверхні. Але й тут може бути не все так просто.

— Пожежі, звичайно, по лінії фронту є, але з мого досвіду, вони переважно доволі швидко згасають. Немає такого, що ти їдеш і вся лінія фронту — стіна вогню. Є постріли й вибухи. Коли гармата робить постріл, утворюється аномальний термальний спалах, але, знову ж таки, навколо ствола. Так само й у місці прильоту. Імовірніше, може йтися про певні термальні аномалії у певних місцях, — розповідає український військовослужбовець, PhD з екології Юрій Малахов.

Сервіс, який фіксує пожежі, а це NASA firms, теж не показує суцільних пожеж на лінії фронту.

Та, за словами синоптиків, вони поки що не фіксують у близьких до лінії фронту місцях якихось змін у температурі повітря.

Карта 2015 року

Схожу, але менш помітну лінію бойових дій можна помітити, наприклад, на знімках 2015 року.

Денна температура поверхні землі, літо 2015 року. Дані: MODIS
Денна температура поверхні землі, літо 2015 року. Дані: MODIS

Ми у 2015 році помітили, що на супутникових знімках колір рослинності на лінії фронту відрізняється від кольору на територіях поруч, де займаються сільським господарством, і написали про це.

Та на теплових картах після 2015 року цієї смуги не видно — отже, можна припустити, що після завершення активних бойових дій і артилерійських дуелей більшість цих земель, окрім вузької території на лінії зіткнення, знову почали використовувати для сільського господарства.

datavis інфографіка літо карти супутникові знімки лінія фронту спека

Знак гривні
Знак гривні