Як колишнього в’язня «ДНР» визволяли з української поліції

Історія макіївського активіста ВО «Свобода» Олексія Демка справді незвичайна. На початку травня 2014 року чоловіка вистежили представники «ДНР» із тим, аби затримати його. Тоді ж один із проросійських бойовиків вистрелив в Олексія з автомата, влучивши йому в бік. Далі семеро озброєних сепаратистів почали разом інсценізувати побиття чоловіка ногами, а потім зупинили йому кровотечу та доставили до лікарні, щоб нібито прооперувати.

Обіцяної операції так і не сталося, і, як запевнили Олексія, наступного дня його мали перевезти до кращої лікарні в сусідній області. В цей час однопартійці на реанімобілі спробували вивезти Олексія з лікарні на підконтрольну Україні територію, але авто обстріляли бойовики, тож його повернули назад до лікарні. У результаті представники «ДНР» змінили своє рішення – чоловіка взяли у полон до міського управління МВС у Горлівці. Затримання мотивували так: «Організовував і брав участь у мітингу в Одесі 2 травня 2014 року».

У полоні Олексія тримали ще місяць, до 9 червня. А прооперували чоловіка вже після звільнення, у Києві.

Олексій Демко

Цікаво те, що за фактом зникнення Олексія Демка правоохоронці відкрили кримінальну справу, і чоловіка оголосили в розшук як зниклого безвісти. Про те, що Олексій вийшов з полону ще у червні 2014 року, МВС було добре відомо. Чоловік сам писав заяви та скарги, аби його зняли з розшуку. Але протягом двох з лишком років так нічого й не змінилося, а тому Олексія вже двічі затримували на внутрішніх блокпостах в Україні.

Вперше Олексія затримали на внутрішньому блокпості у Неліпівці (Донецька область). Тоді через непорозуміння між правоохоронцями різних структурних підрозділів чоловікові, який віз гуманітарну допомогу в Горлівку, на півгодини надягли кайданки. Міліціонери тоді подумали, що Олексій – звинувачений, а не постраждалий за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК (закінчений замах на умисне вбивство). Після того, як з’ясували суть справи – вибачилися, але не відпустили, а повезли до Костянтинівського міськвідділу міліції на відеодопит.

Друге таке затримання відбулося на початку листопада цього року. Здавалося б, дрібниця, але кілька годин «бесід» із правоохоронцями та очікування на блокпості, а також дарма витрачені гроші на квиток з Лисичанська до Артемівська залишають далеко не найприємніші спогади.

Так, неодноразові прохання і звернення Олексія до правоохоронців не досягли мети за понад два роки. Його справу зареєстрував один орган, який нині вже не існує, а той, що до останнього часу займався розшуком, самої справи не має. Через це не допомогли навіть особисті запевнення В’ячеслава Аброськіна, керівника Головного управління Національної поліції в Донецькій області.

Саме тут на допомогу прийшли громадські правозахисники Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі», яким Олексій Демко розповів про свою історію полону та поневірянь, що з ними зіткнувся вже після звільнення.

На початку листопада Олексій Демко разом з юристом ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» Андрієм Остапенком особисто звернулися до начальника слідчого відділу Костянтинівського відділення поліції. Вже менш ніж через місяць після цього Олексія Демка зняли з розшуку. Тепер він може вільно перетинати внутрішні блокпости, не ризикуючи пройти через затримання ще раз.

Коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі» займається документуванням випадків незаконних затримань та позбавлення волі. Що більше буде зібраних свідчень, то швидше винуватців таких злочинів притягнуть до відповідальності.

Кожен з нас може допомогти зберегти історію та відновити справедливість на Донбасі. Тож якщо вам відома інформація про випадки незаконного затримання чи позбавлення волі на Донбасі – будь ласка, заповніть спеціальну захищену форму на сайті Коаліції. Без вашої письмової згоди Коаліція не публікуватиме та не передаватиме отриманої інформації третім особам.

Блог: Аліна Боднар право схід блокпост впо україна правозахист конфлікт

Знак гривні
Знак гривні