"Українські зошити": графічні новели про голодомор та радянське життя (частина 3)

Я втрачаю пам'ять, але це я пам’ятатиму аж до самої смерті. Неподалік від невеликого села, у чотирьох кроках від Магдалинівки, було 5-6 бараків, в кожному мешкала дюжина людей.
В кожному жили діти, з яким я гралась. Юрко, Мишко, Костянтин. Вони померли один за одним.
Коли це траплялось, всі вже знали це, не було необхідності у похованні, нічого такого. Будинок зачинявся, і незабаром після того можна було бачити дим з труби.
Світ, в якому ми стикалися зі смертю, був сумним.
Дуже швидко дороги між селами були спустошені грабіжниками та вбивцями.
Вони жили в там, розбивши табори у рівчаках, очікуючи.
- Ксеніє, ти й сестри ніколи не ходить далеко самі. Ніколи, ти розумієш?
- Так, бабусю.

- Вони викрадають дітей, і навіть дорослих, та вбивають їх.
Канібалізм став розповсюдженим.
Я пам’ятаю про це, ніби це було вчора.
1932 рік був найстрашнішим роком у моєму житті.

Кулаки

Відомо, що були й інші голодні часи в Україні, наприклад у 1922, і це було жахливо. Але те, що розповідають у численних переказах, зовсім інше.
Цей голод було спровоковано навмисне. Документи це підтверджують. За наказом батька партії Йосипа Сталіна, кордони з Україною були перекриті, сполучення між регіонами заборонено, запаси зерна конфісковані в мільйонів селян.

Конфіскації проводились регулярно і в кожній оселі. Робота для невеликої армії (25000 чоловік), секретної служби під керівництвом Молотова.
Наслідки були катастрофічними. За підрахунками, між 1932-33 майже чверть населення померла від злиднів.
Ця операція називалась Москвою розкуркулюванням.

Український кулак, класовий ворог

З сорока двох мільйонів українців приблизно 80% були селяни і дрібні землевласники.
Більша їх частина добровільно не погоджувалась на колективізацію. Саме тому їх називали кулаками. Кулак – це власник. Навіть якщо він мав лише дві корови, він вважався таким.

Йосип Сталін

Коли після смерті Леніна Сталін прийшов до влади, він отримав у спадок величезну та відсталу країну. Перший п’ятирічний план, запроваджений у 1929 році був далекоглядним проектом індустріалізації. Радянський Союз потребував техніки та досвіду Заходу, для фінансування необхідно було експортувати саме українське зерно.
Але в Україні почались хвилювання. Маючи сильну селянську традицію, Україна, що складалась з дрібних землевласників, не охоче піддавалась колективізації та не відмовлялась від приватної власності. Вона вже проголосила свою незалежність у 1918 році і Ленін надсилав армію, щоб знов захопити її та підкорити силою.
Селяни, під впливом інтелектуалів та письменників, бажали позбутися долі радянської колонії. «Ми втратимо її», - казав Сталін вірному Кагановичу, і той негайно організував нараду у своєму кабінеті.

Лазар Каганович

Саме він розробив програму, яка, насильницьки підкорила Україну, винищила її незалежницькі тенденції та зруйнувала її ідентичність.

Лазар Каганович, який до 1928 року був генеральним секретарем Комітету Комуністичної Партії України, потім отримав посаду генерального секретаря Комуністичної партії Радянського Союзу.
Української культури не існує! Щоб здійснити культурний та фізичний геноцид, він дотримувався свого плану, розробленого до деталей.
Секретна служба відігравала вирішальну роль у практичному здійснені цього плану. Жахливе знаряддя, що сіяло смерть і страх, ще коли Ленін у 1917 році заснував ЧК, з метою побороти ворогів нового радянського режиму.

Секретну службу, яка з 1923 року називалась ОГПУ, очолював В’ячеслав Менжинський.

Його колегою в Україні був Всеволод Балицький.

Блог: Julia_Zubkova література переклад голодомор

Знак гривні
Знак гривні