Вперше за 120 років не буде весняного водопілля. Але це означає посуху

За інформацією Укргідрометцентру, в зв’язку з нетиповим для України осінньо-зимовим періодом у басейнах всіх річок України склалися вкрай несприятливі гідрометеорологічні умови для формування весняного водопілля. Високі для сезону температури та мала кількість опадів мають наслідком низькі рівні води у річках.

Таке поєднання несприятливих гідрометеорологічних умов у басейнах всіх річок України, яке склалося на початок лютого 2020 року, спостерігається вперше.

Про це пише Green Post.

За прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва в другій половині лютого очікується в середньому 88% від норми, а водність Дністра – в межах 53% від норми, що становить 68% забезпеченості.

«Важливим джерелом наповнення Дніпра, його водність, є опади, які накопичуються в його басейні, в тому числі й на території Росії та Білорусі. Але цього року видалася малосніжна зима. В Росії, наприклад, випало менше 10% від середньорічної норми опадів (в період з грудня по січень). Тому сподіватися, що за рахунок танення снігу води «зверху» прийде більше, марно», – повідомив GreenPost член наглядової ради ЕкоПраво-Київ Борис Васильківський.

Весняне водопілля — повінь, яка припадає на весну і здебільшого спричинена надходженням талих снігових вод.

Відомо, що 2019 рік став найтеплішим за історію спостережень в Києві. За даними Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, всі 12 місяців минулого року були теплішими за норму, але особливо відзначився червень – середня температура першого літнього місяця досягла 23,6 градусів, і він став найтеплішим за період спостережень.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

катастрофа клімат природа україна

Знак гривні
Знак гривні