У шкільних меню часто замало овочів і забагато цукру й макаронів (ФОТО)

25% шкільних меню не відповідають нормам. Такого висновку дійшла Держпродспоживслужба, проглянувши за минулий рік тисячі примірників меню.

Дітям дають недостатньо молока, масла, сметани, сиру, яєць, фруктів, соків, овочів, риби та м’яса. Зокрема, норму з основних продуктів тваринного походження забезпечують лише на 40-60%.

Про це пише Хмарочос.

Калорійність забезпечують переважно за рахунок продуктів з високим вмістом вуглеводів – це цукор, крупи, макарони та олія.

З початку минулого року в Києві почали впроваджувати нову систему харчування за принципом «шведського столу» за рецептами шеф-кухаря Євгена Клопотенка. У КМДА повідомляють, що вже половина київських шкіл перейшла на нову систему.

Водночас батьки учнів скаржаться на те, що навіть за новою системою деякі їдальні пропонують дітям несмачну їжу.

«Нас обслуговує “Понтем”. Із початку цього року знову почали давати вівсянку, яка уся пішла у смітник. І мультипрофіль передбачає отакий вибір: рис чи рис, капуста чи капуста, буряк чи буряк. Ніякого сиру чи фруктів зараз», – пише Оксана Дмитровська.

У рецептурному збірнику Клопотенка є інструкції, як смачно приготувати прості продукти, зокрема не розварювати овочі та макарони. Судячи з фото, не всім шкільним кухарям це вдається.

У КМДА запевняють, що якість харчування в школах, де запроваджено мультипрофільне харчування, мають контролювати бракеражні комісії. До їхнього складу входять співробітники школи, медична сестра та батьки. Усі вони мають доступ до кухні.

У разі, якщо діти повертають більше половини страви, управління освіти зобов’язане не оплачувати послугу. За неякісне харчування компанія, яка годує дітей, може бути оштрафована на 20% від суми договору.

В інтерв’ю НВ Клопотенко визнавав, що в деяких школах ідею не вдається повністю реалізувати, оскільки кухарі звикли готувати за іншими рецептами.

«Іноді буває, що в меню додають три страви з цього великого збірника і кажуть: “Ми працюємо за Клопотенком”. Насправді ні, це зовсім не те», – каже він.

Водночас частині шкіл справді вдалося значно покращити харчування школярів.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

школа медицина

Знак гривні
Знак гривні