Конкурс на голову Держкіно виявився фарсом

Юлію Сінькевич, яка була єдиною фіналісткою, яка пройшла всі етапи відбору, та яку підтримувала кіноспільнота - не допустили.

"Конкурс на посаду голови Держкіно виявився фарсом, а ситуація, в якій опинилося агентство, а з ним і українське кіно, є знову драматичною та кризовою.

Я не уявляю, хто тепер взагалі погодиться брати участь у подальших конкурсах на цю посаду. Особливо після перегляду так званої "співбесіди", за результатами якої реально компетентна Юлія Сінькевич вибула з цього конкурсу.

Наступному голові Держкіно раджу подавати у відставку одразу після отримання пропозиції його очолити. Збережете час та нерви, принаймні.

А Держкіно, тим часом, працює без голови і без жодного з його заступників. Є тільки тимчасово виконуюча обов‘язки голови, в разі звільнення, відрядження, хвороби чи відпустки якої в агентстві навіть прокатку нікому буде підписати", - розповів ексглава Держкіно Пилип Іллєнко, якого цитує Цензор.

"Для деяких людей українське кіно - благодатне поле для інтриг, маніпуляцій та задоволення власних амбіцій, але є й люди, для яких воно справді є важливою цінністю і справою життя. Других - більше, ніж перших. І наше майбутнє залежить від того, чи зможуть другі об‘єднати зусилля, аби не дозволити першим надалі знущатися над українським кінематографом і тими, хто його робить!" - резюмував Іллєнко.

Нагадаємо, конкурс на посаду глави Держкіно завершився безрезультатно. Комісія, яка проводила відбір, заявила, що єдиний кандидат Юлія Сінькевич, яка пройшла в фінал, не набрала необхідної кількості балів.


Лист на підтримку кандидатки на посаду голови Держкіно Юлії Сінькевич

Президентові України Зеленському В.О.
Прем’єр-міністрові України Гончаруку О.В.
Міністрові культури, молоді та спорту України Бородянському В.В.

Українська кіноіндустрія більше трьох місяців існує без Голови головного виконавчого органу влади у галузі кіноматографії – Державного агентства України з питань кіно. У цих умовах зрив конкурсу на цю посаду Національним агентством України з питань державної служби шкодить українській кіноіндустрії та підриває довіру спільноти до демократичних інститутів.

Ми виступаємо проти непрозорих умов конкурсу та вимагаємо пояснень від Національного агентства України з питань державної служби.

Ми вважаємо, що людина, яка займатиме позицію Голови Державного агентства України з питань кіно, має відповідати наступним критеріям та володіти такими компетенціями та навичками:

– знати і розуміти специфіку процесів кіновиробництва;
– мати доступ до найкращих міжнародних практик кіногалузі в країнах Європи та мати достатньо досвіду і знань для їх адаптації до українських реалій;
– мати досвід створення інституцій;
– вміти розбудовувати та координувати великі команди;
– бути здатним сформулювати та артикулювати візію для такої інституції, як Державне агентство України з питань кіно;
– вільно володіти англійською мовою та бути здатним презентувати діяльність Державного агентства України з питань кіно на міжнародних подіях в Україні та за кордоном.

Ми впевнені, що кандидатка на посаду Голови Державного агентства України з питань кіно Юлія Сінькевич має усі перелічені навички, компетенції та бачення, що довела багаторічною плідною працею на ниві української кіноіндустрії, а також засвідчила у публічній презентації своєї програми під час конкурсу на посаду Голови Держкіно.

Ми вважаємо, що саме Юлія Сінькевич, як єдина кандидатка, яка пройшла у третій тур конкурсу на посаду, має очолити Держкіно, та вимагаємо у Національного агентства України з питань державної служби негайно переглянути результати “співбесіди” і рішення про недопуск Юлії Сінькевич у наступний тур, що було оприлюднене 21.11.2019.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

кіно маразм

Знак гривні
Знак гривні