Кизило, Окуєва, Хасевич: Київрада назвала вулиці на честь загиблих героїв і видатних діячів

У Києві з’явилися вулиці, названі на честь загиблих героїв-АТОвців Андрія Кизила, Андрія Абалмасова, а також Аміни Окуєвої.

Як передає “Новинарня“, відповідні рішення ухвалено у вівторок, 12 листопада, на сесії Київради.

За найменування нової вулиці на честь Героя України Андрія Кизила проголосували 64 депутати міської ради, розповів член Київської комісії з питань найменувань Павло Островський.

За словами Островського, загалом на засіданні у вівторок було прийнято рішення щодо десятків топонімів у Києві.

Відповідно до матеріалів сайту КМР, на честь Андрія Кизила найменували вулицю Проектну 13112 в Дарницькому районі (від Дніпровської набережної до вулиць Прип’ятська та Урлівська). Ініціатором перейменування вулиці на честь Андрія Кизила виступила на той час народна депутатка Ірина Суслова.

Ім’я Аміни Окуєвої присвоєно вулиці Проектній 13119 у Шевченківському районі (від Білоруської до Сім’ї Хохлових).

На честь киянина-“айдарівця” Андрія Абалмасова перейменована вулиця Панельна в Дніпровському районі.

Андрій Кизило (1993-2017), позивний “Орел” — учасник російсько-української війни, Герой України, Народний герой України (посмертно), військовослужбовець Збройних сил України, командир роти, заступник командира 1-го механізованого батальйону 72 омбр, майор (посмертно).
Загинув у віці 23 років унаслідок мінометного обстрілу в промисловій зоні міста Авдіївка Донецької області у бою за ВОП “Алмаз”. Відвойовану позицію на честь загиблого командира перейменовано на “Орел”.

Андрій Абалмасов (1969-2014) — учасник російсько-української війни, фельдшер медичного пункту 24-го батальйону територіальної оборони “Айдар”, старший сержант Збройних сил України. Мешканець Дарницького району столиці. Загинув у боях під Луганськом, прикривши собою чотирьох побратимів від осколків снаряду, який влучив у будівлю, де були українські військові.

Аміна Окуєва (Наталія Нікіфорова, Анастасія Мусафірова) (1983-2017) — лікар, громадська активістка, військова. Учасниця подій Революції гідності та російсько-української війни на сході України у складі батальйону МВС “Київ-2”, також у батальйоні “Золоті ворота”. Брала участь у створенні батальйону імені Джохара Дудаєва, була прес-офіцером підрозділу. Чеченська активістка.

Убита на Київщині під час другого за рік замаху на її життя: автомобіль, у якому перебували Окуєва з чоловіком Адамом Осмаєвим, був обстріляний на залізничному переїзді.

У Голосіївському районі проєктні вулиці отримали також імена Сім’ї Холодних, Родини Кістяківських, Володимира Горовиця, Олени Апанович, Атени Пашко, Братів Шеметів, Архітектора Дяченка, Юрія Немирича, Костя Гуслистого, бульвар Тадея Рильського, Соломії Павличко, Валер’яна Підмогильного.

У Солом’янському районі — вулиці Дмитра Григоровича, Сергія Висоцького, Архипа Люльки, Пилипа Коновала, Кирила Гвоздика, Ніла Хасевича, Сергія Шишка, Федора Андерса, Професора Делоне, Олександра Ждановича, Ганни Арендт, Сильвестра Косова, Ґренджі-Донського, Василя Седляра, Івана Білика, Михайла Дерегуса, Генерала Павленка, Степана Ерастова, Костянтина Михальчука, Марусі Чурай та ін.

“Багато класних найменувань нових вулиць. Серед них – Ніл Хасевич, український художник, графік ОУН-УПА, активний громадський і політичний діяч”, – зазначив Островський.

Він додав, що ймовірно післязавтра очікуються нові рішення щодо найменувань і перейменувань – у четвер має бути рішення про вулицю Кардинала Гузара, а згодом – про зміну назви вулиць Російської тощо.

На честь Пилипа Коновала найменовано вулицю Проектну 13017 (від провулка Московського до вулиці Академіка Вільямса). На честь Кирила Гвоздика — вулицю Проектну 13023 (від провулка Московського до вулиці Академіка Вільямса).

Пилип Коновал (1988-1959) — герой Першої світової війни, канадець українського походження (емігрував до Канади у 1913 р.). Єдиний українець, нагороджений Хрестом Вікторії, найвищою та найпочеснішою нагородою за мужність перед лицем ворога, якою можуть бути нагороджені військові з країн, підлеглих Британській короні. Воював проти більшовиків у складі Канадської сибірської похідної групи.

На честь Петра Радзіня — вулицю Проектну 13114 (від Дніпровської набережної до проспекту Петра Григоренка).

Петро Радзінь (Петеріс Радзіньш) (1880-1930) — латиський військовий, підполковник царської армії, який став помічником начальника Генерального штабу армії УНР, одним із начальників в українській армії гетьмана Скоропадського, згодом — генерал латвійської армії, командувач Національних збройних сил Латвії.

У Дарницькому районі на честь Мілени Рудницької названо вулицю Проектну 13113 (від вулиці Канальної до вулиці Здолбунівської).

Мілена Рудницька (Лисяк) (1892-1976) — українська громадська діячка, журналістка, письменниця, вчителька, голова Центральної управи Союзу українок; із 1939 року — на еміграції.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

герої майдан війна київ історія

Знак гривні
Знак гривні