Коли розвіється смог. Наскільки справді брудне повітря в Києві (ІНФОГРАФІКА)

Як ми повідомляли, вранці 22 жовтня повітря в Києві було гіршим, ніж у Пекіні. Втім, уже через кілька годин у столиці закінчилася ранкова година пік, а в Пекіні почалася вечірня, й усе повернулося до "норми". Теж не надто приємної. Наскільки в середньому погане повітря в Києві - та де воно в середньому найгірше і найкраще?

Швейцарсько-американська компанія AirIQ має однакові датчики по всьому світу та знімає показники. Вона пропонує на вибір різні системи вимірювання - ми взяли за основу американську.

Одиниця вимірювання - µg/m³ (мікрограмів часточок-забруднювачів на кубометр повітря). Дуже детальна методологія у вигляді частих запитань і відповідей - тут. Повний список у вигляді таблиці - тут.

Більшість найгірших міст - в Індії, далі йдуть Китай, Пакистан, Бангладеш. Чимало з цих міст невідомі нам без гугла. Тож для візуалізації беремо лише перші кілька міст, а потім відомі. На додачу, ми взяли найбрудніше місто Європи - воно в Боснії.

Що означають цифри на практиці?

Сайт AirIQ бере більш вимогливі, ніж урядові, рекомендації ВООЗ - й усе, що вище за 55.5 µg/m³, позначає червоним кольором як "нездорове".

Середнє забруднення в Києві позначене як "помірне".

На практично тому ж рівні:

* Неаполь (Італія),
* Осака (Японія),
* Люцерна (Швейцарія),
* Нюрнберг (Німеччина).

Тобто, казати, що ми "як третій світ" - все ж буде перебільшенням.

Але є міста значно чистіші. Наприклад, зеленим ("добре") позначена більшість міст Японії, США, Західної Європи. Та й навіть Москва чистіша за Київ.

Блакитна позначка (цільові показники ВООЗ, менше 10 мікрограмів на кубометр) - серед великих міст дісталася Мадриду. В інших випадках це міста маловідомі або невеликі. Втім, дуже цікавий антистереотип серед відомих - Детройт, США.

Слід підкреслити: в Україні датчики стоять лише в Києві та Броварах - ймовірно, є в Україні міста значно брудніші. Як-от Маріуполь.

Втім, певні тенденції все ж очевидні: в "розвинених" країнах загалом значно чистіше, ніж в Азії, де виробляють продукцію для тих-таки "розвинених" країн. В Європі найзабрудненіші Балкани.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

екологія інфографіка графік дня київ

Знак гривні
Знак гривні