Суддя, яка судилась із Порошенком – нині розповідає, як Богдан та ДБР клепають на нього справи

Лариса Гольник, суддя Октябрського райсуду Полтави, розповідає, як раніше сама судилась із Петром Порошенком – але нині не може не помічати політичності справ проти нього.

Заяву, нагадує суддя в своїй статті на УП, подав до ДБР чиновник часів Януковича, Андрій Портнов.

У провину Порошенку ставилося те, що разом із іншими високопосадовцями, зловживаючи службовим становищем, він буцім-то здійснив "втручання в діяльність суддів з українських судів шляхом несвоєчасного призначення їх на посади, що спричинило тяжкі наслідки у вигляді безпідставної виплати коштів із Державного бюджету України на виплату їм заробітної плати".

Крім того, "правопорушення призвело до ускладнення доступу до правосуддя, зниження його оперативності та якості, підриву авторитету судової влади, впливу на незалежність".

Обвинувачення звучали серйозні. Вражала й сума збитків – майже 390 мільйонів гривень.

От тільки про злочин у розумінні Кримінального кодексу мова йти не могла.

Заява має яскраво виражений політичний характер і свідчить, радше, про жагу помсти.

Як фаховий адвокат, доктор наук і заслужений юрист Портнов повинен розуміти: слід довести всі складові злочину. Перш за все, умисел на заподіяння шкоди.

А чим підтвердити, що колишній президент, чиновники з Адміністрації, члени Вищої ради правосуддя й Вищої кваліфікаційної комісії суддів України чинили системні дії, спрямовані на контроль за судовою владою? Втручання в діяльність судових органів (інкримінується ч. 2 ст. 376 КК України) може здійснюватись лише при розгляді конкретної судової справи.

Може, щоб довести справу до повного абсурду, поширимо обвинувачення на всіх депутатів, які ухвалили закон про проведення судової реформи?

А судді, які отримали невідпрацьовану зарплатню, їх понад тисячі – члени "злочинного угруповання" й вигодонабувачі, чи потерпілі від "злодіянь" Порошенка? Частина 2 ст. 364 КК України передбачає відповідальність за умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для себе чи іншої особи, використання влади чи службового становища.

Винагороду суддів, відлучених від судочинства, "Порох & Ко" точно не привласнювали.

Те, що попередня судова реформа не спрацювала, свідчить про вагомі прорахунки. Колишній глава держави вже поніс і ще довго нестиме за них політичну відповідальність.

Вказувала я й на ймовірне узгодження дій між Портновим і керівником ДБР та на величезні ризики, які викликає політизованість цього правоохоронного органу.

24 липня журналістський Центр розслідувань України оприлюднив сюжет, присвячений зв’язкам між Андрієм Портновим, його багаторічним другом Андрієм Богданом та Романом Трубою.

Зеленський та його оточення ніяк не відреагували на оприлюднення "плівок Вовка" – записів, здійснених слідством в Окружному адміністративному суді Києва.

Між тим, у проекті першочергових змін у судовій системі законодавчо виписується надзвичайно хистка конструкція: формування нового складу ВККСУ, відповідальної за добір нових суддів і перевірку старих, розпочне нереформована ВРП.

Остання буде самоочищатися на марші – зусиллями комісії з етики, куди увійдуть кілька членів ВРП та міжнародних експертів.

При цьому рішення і ВККСУ, і ВРП оскаржуватимуться до …ОАСК.

Схоже, хтось уже розробив сценарій підпорядкування суддів новій владі.

З часів Порошенка відомо про специфічну роль нардепа Грановського, котрого називали відповідальним за "правильні" рішення суддів.

Знаю, який вплив на органи суддівського врядування мали заступниця генпрокурора та блоґер з ім’ям із 4-х букв, як у героя поширеного мему.

Прикро, що помилки попередників нічому не вчать нові покоління владоможців.

Взятими на гачок, залежними суддями зручно затикати поточні дірки. Та неможливо побудувати міцну систему дійсного правосуддя, забезпечити справедливість без винятків – те, чого прагнуть зневірені в судах українці й потенційні іноземні інвестори.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

богдан портнов корупція порошенко труба суд репресії

Знак гривні
Знак гривні