У Фінляндії презентували книгу Putin trollit - про інформаційну війну Кремля

Книга має назву “Тролі Путіна: правдиві історії з фронту російської інформаційної війни” (“Putinin trollit: tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta”). Авторка - відома розслідувачка Джессика Аро, яку й саму цькували путінські тролі за викриття російської пропаганди. Ми про це вже раніше писали:


Методи цькування. Як тролі протягом року атакували фінську журналістку, котра пише про російську пропаганду

Один з розділів її нової книги присвячений історії заснування та ефективній діяльності міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm, яка була заснована українським активістом Романом Бурком під час російського військового вторгнення у Крим. Спільнота вже 6-й рік продовжує свою боротьбу проти агресора у різних точках світу від України до Сирії. Для європейських та американських читачів, напевно, буде цікаво дізнатись про досягнення цієї міжнародної групи волонтерів, а також про методи, якими російські спецслужби всі ці роки намагались зруйнувати проект, але не змогли цього зробити.

Невдовзі має з’явитися і англомовний переклад цієї книги, яка, безумовно, має усі шанси стати бестселером. Книгу можна вважати часописом інформаційної війни Росії проти України, адже українська тема стала каталізатором для багатьох російських інформаційних операцій, які проводились проти західних активістів, журналістів та дипломатів, які підтримували Україну і казали правду про російське військове вторгнення.

Одним з хедлайнерів презентації у Гельсінкі став OSINT-експерт InformNapalm Антон Павлушко, який також розповів про особливості діяльності спільноти та методи протидії російській військовій агресії шляхом оприлюднення секретів Кремля.

Джессікка Аро та її боротьба з путінськими тролями

Для Джессікки тема російської гібридної агресії це не тільки питання війни між країнами, але і війни, яку веде кремлівська машина пропаганди підступними методами проти окремих людей, які стали боротись за правду.

У вересні 2014 року Джессікка почала розслідування щодо проросійських інтернет-тролів. Тоді стало відомо, що в центрі Санкт-Петербурга на вулиці Савушкіна, 55 діє спеціалізований інформаційний центр.

Після роботи над цією темою Джессікка почала отримувати погрози, а російські тролі стали розповсюджувати дезинформацію та наклепи про неї. Дійшло до погроз не тільки в онлайн, але і в оффлайні.

Журналістка вирішила не здаватись і боротись з цими спробами тиснути на неї. Вона довела справу до кінця і притягнула до відповідальності у суді найактивнішних розповсюджувачів брехливої інформації про неї. Це були фінський проросійський активіст Йохан Бекман, який сам себе називає “офіційним представником “ДНР” у Фінляндії” та засновник проросійського праворадикального веб–сайту MV-Lehti Ілля Яніцкін. У жовтні 2018 Гельсінський районний суд визнав цих громадян Фінляндії винними у наклепі на Джессікку Аро.

Після того як фінська журналістка на власному досвіді стикнулась з силою російської машини пропаганди, вона взялась за написання книги про вплив “армії Путінських тролів” на інформаційну безпеку західних країн та вирішила привернути увагу до цієї теми.

У березні 2016 року Джессікка Аро була нагороджена за свою професійну діяльність із викриття російської пропаганди: премією Bonnier’s Award for Journalism (номінація за найкращу історію). В березні 2019 Джессікка Аро була запрошена в Вашингтон для отримання престижної премії “Women of Courage”, однак в останній момент її номінація була скасована, як вважається, через гостру критику нею дій адміністрації Дональда Трампа.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

фінляндія росія пропаганда тролі інтернет війна

Знак гривні
Знак гривні