Шанс побороти ігрове лобі: Як уникнути легалізації «лотерейних мутантів»

Тисячі існуючих «лотерейних мутантів», навіть тих, що працюють у житлових будинках, одномоментно отримають легальний статус і продовжать прийом залежних від гри лудоманів, що програють крадені, кредитні та винесені з хати гроші.

І це цілком реальна перспектива, бо 25 вересня у парламентському комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики відбулась робоча нарада з приводу законопроекту «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор», - пише редактор сайту "Наші гроші" Юрій Ніколов.

Текст законопроекту ще не опублікований на сайті Верховної Ради, але автор отримав його від парламентського джерела. А також файл, який називається «Концепція проекту закону», в якому викладено аргументи щодо необхідності легалізації в Україні азартного бізнесу. Нагадаємо, з 2008 року цей бізнес є незаконним, але тисячі ігрових салонів заполонили вулиці під виглядом «пунктів розповсюдження лотерей».

Головна новина: автори пропонують залишити на вулицях все те розмаїття ігрової зарази, що після Майдану розплодилось завдяки корумпованій поліції Арсена Авакова.

Механізм того, як розсадники зарази залишаться у грі, такий.

1. Лотерейний квиток, згідно з цим законопроектом, може існувати в електронному вигляді (тобто, у вигляді набору символів на екрані ігромату, а значить — це фактично та сама гра «одноруких бандитів», чия відмінність від справжніх лотерей криється у невловимих для простого гравця нюансах — генераторах випадкових чисел та іншій спеціалізованій термінології).

2. Миттєва лотерея дозволяє відразу визначити виграш/програш (відразу отримати гроші, якщо склались у рядок п’ять морквинок на екрані лотерейного відеотерміналу, чи відразу тиснути кнопку «Грати ще», коли рядок запрограмовано не склався).

3. Пропонується, щоб надалі в Україні буде єдиний монопольний «оператор лотерей», який буде зобов’язаний «відкрити не менше 1 000 (однієї тисячі) пунктів розповсюдження лотерей» (тобто, це може бути і 5 тисяч залів, які, за визнанням авторів законопроекту, сьогодні існують нелегально).

4. Оператор може безпосередньо не перейматись «розповсюдженням лотерей». Після того, як якась юрособа з 10-річним досвідом гри «виграє» державний конкурс на монополію — надалі монополіст зможе на свій розсуд без отримання будь-яких інших спецдозволів роздавати право «розповсюдження лотерей» будь-яким юридичним та фізичним особам. (Саме так втілиться мрія ігрового лобі часів Порошенка про «УНиЛу монополію» — власники франшизи будуть отримувати пасивний дохід від наволочі, яка вестиме польовий бізнес під прикриттям єдиного легального «оператора лотерей»).

5. Лотереї заборонять розповсюджувати «у приміщеннях, що належать до житлового фонду», а також у кіосках та пересувних малих архітектурних формах (тобто, приберуть лише найдрібніші вуличні шалманчики, і залишать всі ігрові салони на перших поверхах житлових будинків — бо тільки дурний ігровик не має папірчика, що його приміщення — це нежитловий фонд).

Отже, «лотереї» знову роблять прикриттям для тисяч ігрових салончиків, що заполонили вулиці України, й продовжать безперешкодно зваблювати пересічних людей за допомогою лотоматів по продажу відеолотерей.

На додаток до цього, не менше тисячі «лотерейних мутантів» пропонується залишити:

- Зали зі справжніми гральними автоматами: у Києві до 300 залів з 50 ігроматами в кожному залі, до 50 залів у кожному з міст-мільйонників (Одеса, Харків, Дніпро та Львів), до 20 залів у кожному з усіх інших населених пунктів з населенням понад 10 тисяч людей;

- У букмекерських пунктах дозволять електронні ставкомати (на них легально можна буде робити ставки на те, чи складуться у рядок п’ять морквинок, якщо тицяти на кнопку ставкомата). У Києві дозволять 320 «букмекерських» пунктів, до 40 пунктів у кожному з чотирьох міст-мільйонників, і до 20 пунктів у всіх інших населених пунктах із населенням понад 10 тисяч людей (для дрібних містечок, як вже говорилось — будуть «лотерейні» салони);

- Казино можна буде розмістити у п’ятизіркових готелях не менше ніж з 200 номерами у Києві, не менше ніж зі 120 номерами в Одесі, Харкові, Дніпрі та Львові, не менше 100 номерів для інших населених пунктів на кшталт Трускавця чи Буковеля;

- Покерні клуби — взагалі дозволять без жодних кількісних обмежень, зате з дозволом грати через інтернет;

- Ну й для всіх бажаючих легалізують гру в інтернеті: аби тільки ігрові сайти були зареєстровані у доменній зоні .UA. Тобто, можна програвати гроші й не виходячи з хати.

Агія Загребельська, яка у 2017-2018 роках вела розслідування Антимонопольного комітету щодо монополізації ринку лотерей України, так визначила найтовстішу «червону лінію», яку не можна перетинати під час справді необхідної легалізації азартного бізнесу:

«Лотерея — це тільки лотерея, і нічого більше. Будь-яких розумних сумнівів, чи не є той чи інший спосіб проведення лотереї гральним автоматом, має бути достатньо для визнання його гральним автоматом. Компромісів на тему «так, барабани крутяться, але нема генератора випадкових чисел, тому це лотерея» — не повинно бути. Всі розмови про те, що воно виглядає як гральний автомат, звучить як гральний автомат, картинки, як на гральному автомати, але не є гральним автоматом, бо там якесь інше програмне забезпечення — мають бути припинені. В протилежному випадку ми, з одного боку, так і не зможемо популяризувати в Україні лотереї до рівня розвинених країн. А з іншого, так і будемо далі спостерігати захоплення лотерейними мутантами наших вулиць».

Прямо в ці дні є єдина можливість вплинути на хід подій. Бо працююча у турборежимі фракція «Слуги народу» вже в перших числах жовтня може протягнути законопроект більшістю голосів.

Впливати можна через вищезгаданий комітет ВР з питань фінансів, який очолює «слуга народу» Данило Гетманцев. Гетманцев раніше був відомий як мінорітарний акціонер лотерейної компанії «МСЛ». Однак складається таке враження, що він не впливає на процес. Навіть засідання робочої групи з легалізації вів не він, а інший «слуга народу» Олег Марусяк (має бізнес у Калуші з ремонту автівок).

Презентував концепцію законопроекту також не Гетманцев, а бізнесмен Борис Баум, власник «ігрового» офшору First National Lotteri Ltd.

Раніше Баум був відомий як представник угрупування «лужниковських» росіян Олександра Бабакова, Євгена Гінера та інших авторитетних бізнесменів, що володіють в Україні низкою обленерго. Нацбанк фіксував Баума разом з Гінером акціонерами «Першого інвестиційного банку».

Особисто Баум у якості громадянина Латвії на імя Boriss Baums є співзасновником лондонських фірм Banita Limited, Himalita Limited, Maslav Limited, що фігурували у схемі власності та судових розборках за готель «Київська Русь» у центрі Києва десять років тому. Також Баум є співвласником фірми Brenrose Limited, яка володіє телеканалом RTVI.

Цей телеканал Нацрада з питань телебачення і радіомовлення в останні роки ловила на трансляції в Україні концертів зірок російської естради, що після нападу Росії на Україну були внесені в перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

В українському держреєстрі Борис Баум як мешканець Києва до минулого року був співвласником ТОВ «Про-енерджі-консалтинг» (у партнерстві з норвезьким бізнесом будує сонячну електростанцію біля Броварів). У цьому проекті партнером Баума виступав юрист Максим Лавринович, син екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича.

Неофіційно довкола Баума вже виник ореол головного «рішали», який ім’ям Коломойського нібито відкриває будь-які двері в Офісі Президента. У свою чергу, Коломойського віднедавна називають основним власником лотерейного оператора «УНЛ», який за часів Порошенка під омофором нардепів від БПП Олександра Третьякова та Гліба Загорія, голови АПУ Бориса Ложкіна хотів, але не став монополістом ігрового ринку. Тоді монополізації завадило розслідування АМКУ. Що зможе зупинити їх зараз?

Про це можна буде дізнатись 27 вересня о 14-00, коли в парламентському комітеті відбудеться наступне засідання робочої групи під керівництвом Баума і Марусяка. Події будуть розвиватись, як і завжди останнім часом, швидко. В турборежимі скаженого принтера.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

законопроект корупція кримінал зеленський бізнес

Знак гривні
Знак гривні