Удар по Газпрому: суд ЄС обмежив права росіян на Північний потік

Вищий суд Європейського Союзу скасував рішення Європейської комісії від 28 жовтня 2016 року, яке давало Газпрому право використовувати до 100% потужностей газопроводу OPAL.

Про це повідомляють Reuters, а також Новий час.

Reuters пояснює важливість цього рішення: Польша та інші східноєвропейські країни протистоять тому, що Росія постачатиме газ на захід в обхід України та Польщі.

OPAL — cухопутне продовження газопроводу «Північний потік», який проходить з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря. З 2013 року Газпром міг використовувати тільки 50% потужностей OPAL, і труба залишалася недозавантаженою.

У Міністерстві енергетики Польщі наголосили, що це рішення суду ЄС допоможе покласти край монополії «Газпрому» в Європі. Міністр енергетики Польщі Кшиштоф Тхоржевський зазначив, що це урок для тих, хто вважає, що може працювати на європейському енергетичному ринку без дотримання його принципів.

У Міненерго Польщі нагадали, що країна оскаржила рішення Єврокомісії в грудні 2016 року. Її підтримали Литва і Латвія. Німеччина підтримувала Єврокомісію.

У повідомленні наголошується, що рішення суду ЄС має велике значення для України.

«Через обмежену можливість використання газопроводу OPAL Газпрому доведеться скоротити використання Північного потоку, а це означає, що він, ймовірно, не зможе повністю відмовитися від транзиту газу через Україну і буде змушений продовжити тристоронні переговори з Єврокомісією та Україною», — йдеться в повідомленні.

На думку міністра Тхоржевського, «ця перемога Польщі знижує ймовірність серйозної газової кризи в Україні, яка може також вдарити по інших країнах регіону, включаючи Польщу».

Нагадаємо, поставки газу по газопроводу Північний потік почалися в жовтні 2012 року. Проектна потужність становить 55 млрд кубометрів. Газопровід OPAL був зданий в експлуатацію в січні 2013 року. Його потужність становить 30 млрд кубометрів.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

єс газ росія бізнес суд

Знак гривні
Знак гривні