Чудотворець: українці вже повірили, що за місяць зажили при Зеленському краще (+ІНФОГРАФІКА)

Чиста магія: президент-чудотворець Зеленський переконав українців, що вони вже стали багатшими. Це не жарт.

Як ідеться в матеріалі Ліги, споживчі настрої українців різко виросли після зміни влади.

Українці готові робити великі покупки, впевнені в подальшому зростанні економіки і вважають, що їхнє матеріальне становище покращилось. Індекс споживчих настроїв (ІСН) у липні досяг 88 балів - це максимум за шість років. Тобто, зараз впевненість українців у особистому "економічному майбутньому" вище, ніж за часів майже міфологізованої стабільності Януковича, коли долар був "по 8".

Восени 2013 року українська економіка була об'єктивно в поганому стані - ВВП знижувався вже п'ять кварталів поспіль, золотовалютні резерви стрімко скорочувалися. Але українцям подобалася стабільність цін (останні два роки інфляція була близько нуля) і фіксований курс долара, тому Індекс споживчих настроїв був одним з найвищих за період після кризи 2008-2009 років - 85 пунктів. Потім, звісно, стався обвал. А зараз - магічний підйом.

Практично всі сплески споживчих настроїв об'єднує один фактор - зміна влади.


Загальний оптимізм також очевидний на початку 2005 і потім на початку 2010 - але тепер він ще більший:

інфографіка Текстів

А ось - інфографіка Ліги про споживчі настрої:

Потребнастроения 2013 - 2019
Infogram

Об'єктивно непогана економіка

Нова влада насправді приймає країну у відносно комфортному стані: підтримка більшості населення, чого не було у Віктора Януковича, підкріплюється реально непоганими результатами економіки: зарплати ростуть швидше за інфляцію, ціни на експорт хороші.

Звичайно, немає такого буму супервисоких світових цін на продукцію українського експорту, як у нульових при Вікторі Ющенку - але й гострої економічної кризи, яку прийняв Порошенко, зараз уже немає.

Детальніше про методологію вирахування споживчих очікувань і про аналіз економіки - на Лізі

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

економіка інфографіка зеленський

Знак гривні
Знак гривні