Вперше понад половина українців вірить, що Україна рухається у правильному напрямку (ІНФОГРАФІКА)

Сплески оптимізму спостерігаються зразу після виборів, на яких перемагали нові президенти - однак зараз він найбільший. Вперше за усі роки замірів, понад 50% українців вважають, що події в країні розвиваються у правильному напрямку. Протилежної думки дотримуються 23% і ще 26% – не визначилися.

Ось візуалізація за весь наданий соціологами період без урахування тих, хто не визначився:

Зверніть увагу, зокрема, на різкість падіння оптимізму впродовж 2005, після обрання Ющенка.

Повна таблиця тут.

Позитивні настрої станом на серпень 2019 переважають у всіх регіонах та вікових групах. Географічно вони найвищі на Заході (63%) та середі молоді віком до 30 років (71%).


Скільки людей проголосували б за незалежність України (ІНФОГРАФІКА):

Такі результати загальнонаціонального соцопитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології. Для порівняння, у грудні 2018 року лише 18% визначали розвиток подій як правильний, а 70% – як неправильний.

«Такого всенародного підйому не було вже давно. Це можна порівняти хіба що з даними 2005 року, після Помаранчевої революції, але тоді Україна ділилася в своїх очікуваннях і сподіваннях. Зараз українці об’єдналися у вірі, що все буде добре: картина схожа у всіх регіонах. Люди очікують змін, оновлення, і як ніколи довіряють новообраній владі», – зазначила Ірина Бекешкіна, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України, директор Фонду «Демократичні ініціативи».

Серед почуттів, які домінують, зараз – як і на початку 2005 року – переважає надія (55,8%), оптимізм (36,3%), але на третьому місці, зі значним відставанням – також тривога (17,8%). Респонденти могли обирати кілька варіантів відповідей. Повна таблиця на сторінці 5 тут.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

інфографіка суспільство соціологія

Знак гривні
Знак гривні