Узурпацію влади в КМДА зняли з порядку денного Кабміну

Кабінет Міністрів не розглядатиме питання відставки Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації. Як відомо, цього вимагає офіс Зеленського - подібне розділення повноважень у Києві було за Януковича.

Про це повідомив прессекретар прем'єр-міністра України Василь Рябчук, - цитує ЛБ:

"Питання узгодження звільнення Віталія Кличка обговорили з членами уряду. Прийнято рішення, що чинний склад уряду не розглядатиме його", - написав Рябчук у фейсбуці.

24 липня в Кабмін надійшло подання з Офісу президента з проханням погодити звільнення Кличка. Гройсман пообіцяв винести це питання на найближче засідання, після чого пішов у відпустку. У середу, 14 серпня, відбудеться перше засідання за три тижні.

Нагадаємо, що реальну виконавчу владу в Києві має голова КМДА, якого призначає президент, тоді як обраний мер займається міськрадою і виконує представницькі функції.

2003 року Конституційний Суд вирішив, що Київська міська адміністрація паралельно виконує функції виконавчого органу Київради та місцевого органу виконавчої влади, і тому її має очолювати лише особа, яка була обрана київським міським головою.

Однак коли президентом став Віктор Янукович, підконтрольна "регіоналам" парламентська більшість проголосувала за надання йому права призначати головою КМДА будь-кого на свій розсуд, а не ту людину, за яку голосували кияни. В результаті цього в листопаді 2010 року тодішнього мера Леоніда Черновецького на посаді голови міськадміністрації замінив Олександр Попов, а Партія регіонів отримала реальну владу в місті.

У травні 2014 року мером Києва обрали Віталія Кличка, і новий президент Петро Порошенко після вступу на посаду відразу призначив його головою КМДА.

***

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

богдан зеленський конституція київ узурпація кличко

Знак гривні
Знак гривні