ГПУ досі не підписала жодної підозри суддям одіозного Окружного адмінсуду - Луценко відмовляв у зустрічах, потім поїхав у відпустку

Керівник управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк висловлює невпевненість у тому, чи підпише керівництво ГПУ підозри суддям Окружного адміністративного суду Києва, де днями пройшли обшуки.


Схоже, це найгучніша справа НАБУ. Взялися за одіозний Окружний адмінсуд і оприлюднили розмови: "Сегодня среда, а исков нема" (АУДІО)

Про це він заявив у інтерв'ю Deutsche Welle. Горбатюк пояснив, що підозри щодо суддів як документ мають підписати генеральний прокурор чи його заступник.

«Зараза підозри направлені на підпис новому заступнику генерального прокурора Сергію Кізю (призначений 3 липня 2019 року — ред.). Такий у нас регламент. Ми цій людині вперше направляємо документи, тому наразі не знаємо, наскільки швидким буде розгляд та його результат», — зазначив Горбатюк.

При цьому він додав, що попередні заступники генпрокурора, які курували управління спецрозслідувань ГПУ, упродовж останнього року «жодної підозри на суддів не підписали, а ми підготували їх понад десять», зокрема щодо «майданівських справ».

Горбатюк також заявив про наміри провести обшуки не лише у приміщенні окружного адмінсуду Києва, а й безпосередньо в кабінетах суддів. Однак, за його словами, частину цих обшуків не погодило керівництво ГПУ.

«Генпрокурор Юрій Луценко спочатку відмовляв у зустрічах, а потім просто поїхав у відпустку ... Знаходилися формальні відмови. Але можна дійти висновку, що просто не бажали, щоб у суддів проводилися такі обшуки. Бо законних причин відмовити не було», — зазначив очільник управління спецрозслідувань ГПУ.

За словами Горбатюка, обшуки в ОАСК проводилися в рамках провадження, що стосується судової гілки влади та ухвалення протиправних рішень в період кінця 2013 - початку 2014 рр.

"Йдеться про заборону проведення мітингів, притягнення до відповідальності "автомайданівців", арешти протестувальників. У зв'язку з обмеженням наших повноважень, аби не було жодних сумнівів, до розслідування нових виявлених епізодів ми залучили групу слідчих СБУ і НАБУ, і вони проводять слідство у справі щодо Вищої кваліфікаційної комісії суддів України", - повідомив Горбатюк.

На його думку, найбільш важливі докази, які прямо можуть свідчити про причетність суддів окружного адмінсуду Києва до зловживань, "напевно вже знищені", втім є докази, "які непрямо свідчать про зловживання, але до них нам треба ще добратися".

"Щодо головних епізодів (у "майданівських справах" та у епізоді створення штучних перешкод у роботі ВККС - ред.) достатньо доказів, аби були винесені обвинувальні вироки. Звісно, там ще треба проводити фоноскопічні експертизи запису, вивчати документи. Однак ж там є велика кількість додаткових інших епізодів, в яких ще проглядається корупція. Всі ці епізоди мають розслідуватися також", - підсумував Горбатюк.

За матеріалами Громадського та УП

суд луценко прокуратура корупція

Знак гривні
Знак гривні