В усьому світі дедалі менше бджіл - в голландських містах вирішили це виправити

У містах Нідерландів діють комплексні проекти, націлені на порятунок бджіл.

У той час як у всьому світі кількість цих надзвичайно важливих комах стрімко знижується, в Амстердамі їх побільшало на 45% з 2000 року. Місто з населенням у 2,3 мільйони людей прийняло комплексну програму для порятунку бджіл.

В Амстердамі створюють сприятливі умови для цих комах, збільшуючи площі з польовими травами, квітами і бур'янами, типовими для регіону.

Тепер уздовж шосе, біля залізної дороги, в міських парках і в передмісті замість ідеальних газонів можна побачити зарослі, недоглянуті з вигляду ділянки.

Впроваджена заборона на використання пестицидів. Мешканцям та підприємствам надають інформацію про те, як використовувати альтернативні методи для захисту й лікування рослин.

Мешканці усвідомлюють важливість турботи про довкілля. Це складова культури.

У проектних планах міста закладено створення додаткових зелених ділянок, наприклад, саморегулюючих систем на дахах будівель. Так не тільки створюється сприятливе середовище для бджіл, але й зменшується залежність від систем опалення та охолодження, адже «зелені дахи» допомагають контролювати клімат всередині будівель.

В програму зі збереження бджіл інвестовані значні кошти. Тільки один стабілізаційний фонд поповнився на 38,5 мільйонів доларів.

Тим часом у місті Утрехт облаштували зупинки з невеличкими квітниками на дахах. Проект також спрямований на підтримку популяції бджіл та джмелів. Його автори зазначають, що квітники також допоможуть боротися з надлишком пилу в атмосфері та зберігати дощову воду.

За станом дахів стежать робітники, які їздять на електромобілях, а на кожній автобусній зупинці встановлені енергозберігаючі лампи та бамбукові лавки.

Це лише одне з рішень, які влада Утрехту прийняла за останній час, щоб покращити якість повітря.

Бджоли «відповідають» приблизно за третину світового врожаю. У разі зникнення цих комах виникне різкий дефіцит продовольства і голод у багатьох регіонах, стверджують вчені. В Європі кожну зиму вимирає близько 20% бджолиних колоній, в США - близько 30%.


Масове вимирання комах загрожує колапсом природи Землі (ІНФОГРАФІКА)

екологія транспорт нідерланди

Знак гривні
Знак гривні