Справа на 3 млрд: суд не дозволив Коломойському уникнути виплат Нацбанкові

Суди першої та апеляційної інстанцій уже прийняли понад 50 судових рішень на користь Національного банку, що набули чинності. Верховний Суд підтвердив позицію НБУ, що входження держави в капітал "ПриватБанку" не є суттєвою обставиною для розірвання іпотечних договорів, укладених із підконтрольними Ігорю Коломойському майновими поручителями. Про це йдеться на сайті НБУ.

"Верховний Суд відхилив касаційну скаргу підконтрольного Ігорю Коломойському ПрАТ "Ерлан" (ТМ "Біола"), яке вимагало розірвання укладеного з Національним банком іпотечного договору і таким чином намагалося уникнути виконання зобов’язань за ним", – йдеться в повідомленні, яке цитує 5 канал.

Згідно з ним, ПрАТ "Ерлан" надало Національному банку під заставу майно вартістю 3 млрд грн як забезпечення кредиту рефінансування, наданого банку до націоналізації. Позивач вважав, що в результаті входження держави в капітал "ПриватБанку" відбулася істотна зміна обставин, коли кредитор (Національний банк) і боржник ("ПриватБанк") об’єдналися в одній особі.

У НБУ зазначають, що важливість цього рішення полягає в тому, що Верховний суд сформував судову практику в цій категорії справ, оскільки наразі майнові поручителі по кредитах рефінансування "ПриватБанку" намагаються в судах розірвати іпотечні договори, посилаючись на істотну зміну обставин.

"Загалом, суди першої та апеляційної інстанцій вже прийняли понад 50 судових рішень на користь Національного банку, що набули чинності. Однак рішення Великої палати Верховного суду від 2 липня є першим у цій категорії справ, прийнятих на користь НБУ судом вищої інстанції, що не підлягає оскарженню", – зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

суд банки коломойський

Знак гривні
Знак гривні