У Харкові повернули «проспект Жукова»

Міська рада Харкова повернула проспекту Петра Григоренка ім'я радянського маршала Георгія Жукова. За таке рішення проголосували 59 депутатів, проти - 13.

"Я не перейменовував проспект, це зробили за мене, зробила це обласна адміністрація в особі Райніна. Ми отримали петицію про повернення проспектові історичної назви. Питання було винесене на сесію міської ради. Я арбітр у цій ситуації і хочу вам показати, що за те, щоб повернути історичну назву, зібрали понад 50 тис. підписів. Проти - 5056", - прокоментував рішення мер міста Геннадій Кернес, якого цитує ЛБ.

Сучасний проспект Петра Григоренка виник під час забудови житлового масиву Селекційна Станція, з кінця 1960-х цей проспект називався вулицею Стадіонною. 1983 року її перейменували на вул. 60-річчя СРСР, 1990 року рішенням виконкому - на просп. Маршала Жукова, а 17 травня 2016 року рішенням губернатора області на підставі закону про декомунізацію - на проспект Петра Григоренка.

Навесні 2019 року в Харкові запустили петицію про повернення назви маршала Жукова.

Мерія підтримала її на підставі того, що начебто до забороненої символіки комуністичного режиму не належать назви топонімів, пов'язані з вигнанням нацистських окупантів з України (насправді, за твердженням керівника УІП Володимира В'ятровича, це брехня - в цьому випадку немає колізії в законі, щоб можна було повернути назву. Як стверджує В'ятрович, якщо Кернес підпише перейменування, його можна притягати до кримінальної відповідальності ).

Нагадаємо, 2 червня учасники протесту проти партії Кернеса і Труханова знесли пам'ятник маршалу Жукову в Харкові. Серед учасників акції були представники Національного корпусу. Поліція спробувала розігнати учасників акції біля пам'ятника сльозогінним газом. За фактом знесення пам'ятника відкрили два кримінальні провадження: за ч. 2 ст. 296 (хуліганство) і ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу, оскільки під час заходів група невідомих застосувала сльозогінний газ, через що постраждали троє поліцейських.

скандал срср харків місто історія

Знак гривні
Знак гривні