Чому дефолт і відмова від співпраці з МВФ - це стрибок у прірву для України

Думав, що з заявою Коломойського про дефолт і МВФ усе ясно.
Але дивовижне поруч - його підтримали прихильники нової влади. Начебто грамотні люди. Але як справа доходить до політики, кудись грамотність зникає.


Перепливти піврічки і вернутися назад. Коломойський закликає Зеленського до дефолту - «рівнятися» на Грецію чи Аргентину

Аналізує Володимир Рапопорт:

1. Практично всі реформи в Україні здійснювалися під тиском МВФ. Не всі вони були корисні. Але відсотків на 80 абсолютно необхідні.

Україна - не Грузія 2003-8, коли двигуном реформ був Бендукідзе. В Україні двигуном реформ був МВФ.

Відмова від співробітництва з МВФ - відмова від зробленого, повернення в 2013р. Обвал гривні, валютних резервів, бюджету. Оскільки в борг без МВФ Україні ніхто не дасть.

2. Навіщо Коломойському та новій владі відмова від реформ і повернення в 2013р.?

Для Коломойського - відмова від реформи енергетики і ручне встановлення цін на електроенергію - низьких цін для електропечей Коломойського.

Для нової влади - дати населенню низькі ціни на комуналку, зберігши високий рейтинг серед свого патерналістського виборця.

Ви ж пам'ятаєте інавгураційну промову Зеленського про «шокуючі тарифи, які роблять українців нещасними». А Коломойський в інтерв'ю прямо говорить: «перемога Зеленського на виборах свідчить про втому українців від вимог МВФ».

Хто б сумнівався. Відкат від реформ ніхто не приховує.

Але при цьому залишаються прихильники реформ - прихильники Зеленського, які не бачать тут ніякої суперечності.

3. В 2018 р. Україна повернула МВФ на $700млн. більше, ніж узяла. Основні гроші були позичені в 2008-12 урядами Тимошенко-Азарова.

Але повернути їх в повному обсязі неможливо, тому доводиться перепозичати.

4. Відмова від реформ означає низькі тарифи на електроенергію для електропечей Коломойського (таких потужних електропечей в Україні ні в кого більше немає, тому ніхто більше так сильно не залежить від цін на електроенергію).

Але відмова від реформ вимагатиме грошей на компенсацію занижених цін. Цих грошей в Україні немає, цих грошей без МВФ ніхто Україні не позичить (крім РФ на політичних умовах).

5. Дефолт, пропонований Коломойським, - це ціна для України низьких цін для Коломойського і для патерналістського електорату Зеленського.

Але марно Коломойський і прихильники нової влади переконують, що для населення стане краще. Для населення, особливо патерналістського електорату Зеленського, це стане жахливим ударом. Просто вони цього не розуміють.

5.1 Перший наслідок - обвал гривні та всіх доходів у гривнях. У Вас сьогодні пенсія $200, а в 2013р. була 500? Після дефолту стане максимум 50. Приплив валюти в країну зменшиться в рази.

5.2 Зараз дефіцит бюджету України близько 2% - за наполяганням МВФ. Якщо МВФ по боку, він може бути будь-яким, але покриватися може тільки й винятково емісією. Тобто, обвал гривневих цін зробить нинішніх псевдозубожілих по справжньому зубожілими.

5.3 Чи дасть дефолт поштовх розвитку економіки? Тільки в разі застосування заходів із жорсткої економії, більш жорсткої, ніж була за Порошенка й призвела до його поразки на виборах.

Бюджет повинен бути бездефіцитним, зарплати й пенсії при обвалі курсу повинні бути зменшені. Якщо влада цього не зробить, ніякого зростання економіки не буде, буде обвал.

5.4 Приклади з Грецією і Аргентиною абсурдні.

5.4.а) У Греції взагалі не було дефолту, була реструктуризація боргу за погодженням з кредиторами - типу української 2015 р. І Греція запровадила заходи жорстокої економії як умову цієї реструктуризації. Не «відпочити від жорстких заходів», а ввести більш жорсткі заходи й співпрацювати з МВФ - ось шлях Греції насправді. Приводити його як приклад відмови від МВФ - значить, нічого не знати або свідомо дурити.

5.4.б) Аргентина - типовий дефолт. У 1998р. ВВП на душу населення в Аргентині був 9 т. $, В 2018, через 20 років - 11.6 т. (ви ж розумієте різницю того долара і нинішнього).

Тобто, економіка країни 20 років після дефолту стоїть і не розвивається. Так, Аргентина досі не може домовитися з кредиторами, яких кинула при дефолті - все, як хоче Коломойський.

В України, на всяк випадок, ВВП на душу населення становить близько $3т. (в 1998р. було 884 $, тобто, Україна розвивалася ці роки без дефолту). Ви хочете повернутися в 1998-й?

Якщо Ви подивитеся на країни Латинської Америки, то вони в 1998 р. відставали від Аргентини, а в 2018 р. без дефолту почали її випереджати. Наприклад, у Чилі в 1998 р. було майже вдвічі менше, ніж у Аргентини - $5446 на людину, в 2018 - більше 16 т. У Коста-Ріки було 3.6 т, стало 11.7 т $/чол. Аргентина до дефолту була передовою країною Латинської Америки, після нього - опустилася в середину списку.

висновок:

- Пропозиція щодо припинення співпраці з МВФ - частина стратегії припинення реформ і повернення їх назад.

- Нічого, крім обвалу економіки й зубожіння широких народних мас, вона не принесе. Зростання доходів групи, що прийшла до влади, і радість патерналістського електорату буде недовгою.

Всі рішення в економіці мають свій лаг (відставання). Дурість робиш зараз, а вибухає через рік або через два.

Але настільки тупі й безграмотні рішення спрацюють швидше, ніж через рік. Не знаю, чи є в команді Зеленського хтось, хто зможе донести цю просту думку до людей, які приймають рішення.

В команді президента України Володимира Зеленського не підтримали пропозицію олігарха Ігоря Коломойського про дефолт.

Про це заявив новий глава президентської партії "Слуга народу" і радник Зеленського Дмитро Разумков на прес-конференції в Києві, передає Liga.net.

зеленський економіка опініон коломойський

Знак гривні
Знак гривні