Зеленського приведе до присяги суддя КСУ, яка разом з іншими допомогла Януковичу узурпувати владу

Судді Конституційного Суду України обрали новою головою суду Наталію Шапталу.

"Наталя Шаптала була призначена суддею Конституційного Суду України X з'їздом суддів України у вересні 2010 року. Присягу Наталя Шаптала ухвалила 21 вересня 2010 року. Відповідно до статті 16 Закону України «Про Конституційний Суд України» суддя Конституційного Суду призначається на дев'ять років без права бути призначеним повторно. Дев'ятирічний термін судді Конституційного Суду України Наталії Шаптали закінчується у вересні 2019 року", - йдеться в повідомленні.

Наталя Шаптала народилася 18 квітня 1959 року в Донецьку. Закінчила Алтайський державний університет (Росія). Працювала в Донецьку юрисконсультом і помічником прокурора.

З 2006 року працює суддею, спочатку в районному суді Донецька, а потім - в Донецькому апеляційному адміністративному суді. У вересні 2010 року обрана суддею Конституційного Суду.

Шаптала була в колегії суддів КС, котра 30 вересня 2010 року винесла рішення про відновлення дії Конституції в редакції 1996 року, що фактично дозволило чинному тоді Президенту Віктору Януковичу узурпувати владу.

Звільнення й невдоволення Шевчука

Раніше 14 травня Конституційний суд звільнив главу КСУ Станіслава Шевчука, який на початку цього року потрапив відразу в кілька скандальних історій. Його вважають відповідальним за скасування статті про незаконне збагачення. Крім того, відразу кілька суддів звинуватили Шевчука в системних порушеннях законодавства і дисципліни, які призводять до інституційної кризи КС.

Станіслав Шевчук повідомив, що в стінах суду відбувся "антиконституційний переворот" і "захоплення державної влади".

Про це Шевчук написав у своєму фейсбуці.

"Сьогодні відбувся антиконституційний переворот в Конституційному Суді України та захоплення державної влади з боку осіб, які займали посади суддів Конституційного суду України", - заявив він.

За словами Шевчука, судді головного конституційного органу держави, які присягали народу України, "самі скоїли тяжкий кримінальний злочин, пов'язаний з поваленням конституційного ладу. Переворот стався в поспіху, з грубими і кричущими порушеннями Конституції України, Закону України "Про Конституційний Суд", Регламенту Конституційного суду України", - додав Станіслав Шевчук.

Він звинуватив в причетності до ситуації президента Петра Порошенка.

"За цим злочином стоїть головний вигодонабувач Порошенко, який докладає всіх зусиль для утримання влади шляхом збереження контролю над головними державними інститутами", - зазначив Шевчук.

Нагадаємо, глава Конституційного суду необхідний для інавгурації новообраного президента: саме він приводить главу держави до присяги, оголошує, що обранець виконав всі необхідні вимоги і вручає йому присягу президента України.

За матеріалами Лівого берега

суд шаптала шевчук

Знак гривні
Знак гривні