Коломойський вимагає з України $2 мільярди за націоналізацію Приватбатку

Екс-власник ПриватБанку бізнесмен Ігор Коломойський розраховує на компенсацію від держави за націоналізацію банку.

Про це він заявив в інтерв'ю "Економічній правді".

Він вважає, що його як акціонера ПриватБанку пограбували під час націоналізації. Саме це нібито є основною причиною судових позовів колишніх власників банку проти держави.

"Я хочу для себе справедливості. Нехай мені скажуть, правильно в мене забрали моє майно чи неправильно. Якщо його забрали неправильно, то мені належить за це компенсація. У тому чи іншому вигляді", - сказав Коломойський.

"Приходять сусіди по ділянці, яким сподобався будинок і ділянка ваших батьків. Виселяють. А потім висувають вам претензії, що вони, виявляється, погано управляли і погано жили. Як вам така постановка питання?.. Пропоную вам поглянути на ПриватБанк з цього погляду. Усе, що було потім: "Мільярди вкрали, десятки мільярдів вивели"... Це все розглядається як прикриття попередньої експропріації", - пояснив свою позицію Коломойський.

"Мені незрозуміла позиція держави. Вони хочуть залишити собі ПриватБанк? Нехай залишають. Мені не потрібен ПриватБанк. Але там лежало 2 мільярди доларів капіталу. Нехай повернуть, і немає питань", - додав він.

Бізнесмен також назвав ПриватБанк "тягарем для держави".

"Вона не знає, що з банком робити. Держава прос*ала весь кредитний портфель, який мав банк, і зараз розповідає, що з вини Коломойського і Боголюбова по кредитах нічого не платять", - вважає Коломойський.

Бізнесмен звинувачує в ситуації з ПриватБанком колишню голову НБУ Валерію Гонтареву і її першу заступницю Катерину Рожкову, а також "бенефіціарів процесу" - Міжнародний валютний фонд.

"Він "підбурював" до цієї справи. Були конкретні люди, які приїжджали і перевіряли, як іде докапіталізація. Вони говорили, що ми не дамо Україні грошей, допоки ви не відберете в них банк... Юристи займаються тим, як до нього дістатися", - розповів Коломойський.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 уряд прийняв рішення про націоналізацію ПриватБанку. Держава отримала 100% у його капіталі, а фінустанова була докапіталізована на суму 116,8 млрд гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій Нацбанку та висновку незалежного аудитора - компанії Ernst & Young.

4 грудня 2018 року у Високому суді Лондона було винесено офіційне рішення у справі за позовом ПриватБанку до його екс-власників. Суддя дозволив банку оскаржити рішення суду першої інстанції в питанні юрисдикції. Суд визнав, що банк став жертвою масштабних шахрайських дій (з боку екс-акціонерів – ред.), але дійшов висновку, що не має юрисдикції для розгляду позову банку проти його колишніх акціонерів.

У лютому екс-власники банку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, а також компанія Triantal investments LTD оскаржили в суді націоналізацію фінансової установи. Позов подано проти українського уряду.

Переказ: ЛБ

бюджет банки суд коломойський

Знак гривні
Знак гривні