На Львівщині суд виніс вироки невдоволеним полякам Орлову, Карпову, Расторгуєву та іншим

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області 2 січня виніс вирок останньому фігуранту проплаченої "акції незадоволених поляків", яка пройшла 29 березня 2017 року у вигляді перекриття траси "Львів - Рава-Руська".

Про це йдеться в судовому реєстрі. Прокуратура Львівської області уточнила, що це останній з організаторів акції, - передає ЛБ.

Обвинувачений Олег Литвиненко разом з іншими особами організував перекриття траси "для поширення інформації про наявність у Львівській області конфлікту між українцями та поляками на ґрунті утисків останніх за національною ознакою".

Крім того, під час акції він декілька разів ударив начальника Жовківського відділення поліції.

Литвиненко визнав свою провину, пішов на угоду з обвинуваченням і був визнаний винним за ч. 2 ст. 110 (сепаратизм), ст. 293 (групове порушення громадського порядку) і ч. 2 ст. 345 (напад на поліцейського) Кримінального кодексу. Йому призначили 3 роки і 6 місяців позбавлення волі. Термін попереднього ув'язнення в період з 30 березня 2017 року до 2 січня 2019 року включений у термін відбуття покарання, тому, за "законом Савченко", Литвиненка повинні випустити на волю.

Крім Литвиненка, за участь та організацію цієї акції протесту раніше засудили ще п'ятьох людей: 14 вересня 2017 року Денис Расторгуєв отримав п'ять років позбавлення волі умовно (ч. 2 ст. 110, ст. 293 та ч. 2 ст. 345 КК); 22 серпня 2017 року Тарас Панишко отримав два роки обмеження волі умовно (ст. 293, ч. 2 ст. 345 КК); 25 травня 2017 року Олексій Орлов отримав п'ять років умовно (ч. 2 ст. 110 КК); 22 червня 2017 року Микола Вантух і Адам Карпов отримали штраф у розмірі 850 грн (ст. 293 КК).

Нагадаємо, вранці 29 березня 2017 року група в складі приблизно двохсот осіб намагалася перекрити рух автотранспорту на трасі "Львів - Рава-Руська". Акція мала тривати до 22:00, її учасники були орієнтовані на активний опір правоохоронцям.

Залучені за 150-200 гривень учасники провокації, серед яких був тільки один етнічний поляк, палили шини і тримали в руках виготовлені заздалегідь транспаранти з гаслами "Волинь у серцях" і "Польща вас пам'ятає". Серед учасників провокації були особи без постійного місця проживання і кілька десятків неповнолітніх.

Замовником акції було названо лідера радикальної громадської організації "Наждак" Миколу Дульського, який переховується на території РФ і якого розшукують українські правоохоронці за погрозу вбивства.

провокація курйоз росія пропаганда сепаратизм суд історія львівщина

Знак гривні
Знак гривні