Єднання між УГКЦ і ПЦУ цілком реальне, - Святослав

Глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) вважає реальним у перспективі євхаристійне єднання УГКЦ з Православною церквою України.

Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Святослав не вважає, що єднання між УГКЦ і Православною Церквою України в перспективі є утопічним.

"Навпаки, – сказав Святослав, – це є гарна радісна перспектива. Тому що весь християнський світ, зокрема католицька і православна спільноти, шукають шляхів до єдності. На вселенському рівні відбувається діалог, аби цю єдність відновити. Передусім, ідеться про євхаристійне сопричастя".

За його словами, не йдеться про відновлення якихось структур чи перепідпорядкування однієї церкви іншій.

"Найвищим знаком церковної єдності є таїнство євхаристії. Тому коли йдеться про пошук шляхів відновлення єдності між християнами, йдеться про відновлення єдності у вірі, а відтак у її вираженні в літургійному житті. Тому коли хтось розриває цю єдність, він розриває євхаристійне сопричастя. Як це сталося між Москвою і Константинополем після рішення нашої церкви-матері про надання автокефалії для Православної церкви України", – додав глава УГКЦ.

Він повідомив, що домовився з предстоятелем ПЦУ Епіфанієм про співпрацю.

"Найперше, ми хочемо разом досліджувати спільну спадщину Київського християнства. Бо так історично сталося, що греко-католицька церква часто в історії попадала під західні впливи, зокрема, латинської церкви. Православна церква потрапляла під впливи московські, тобто, під впливи цієї славно чи сумнозвісної Никонівської реформи, яка виражається у певних обрядових моментах...", — заявив глава УГКЦ.

Він підкреслив, що обом церквам спільно слід займатися розвитком богословської традиції, вдосконалювати пастирське служіння. "Одна річ є об’єднання, а інша річ – єднання. У багатьох справах ми вже можемо єднатися", – наголосив він.

Святослав висловив сподівання, що Православна Церква України, яка тепер отримуватиме міжнародне визнання, увійде у вселенський рух пошуку єдності Христової Церкви, який є сьогодні на вселенському рівні.

"З православного боку очолює цей процес Вселенський Патріарх, а з католицького боку – Римська апостольська столиця. До речі, після всіх намірів дати Православній Церкві України автокефалію, Москва вийшла з цього екуменічного діалогу… Гадаю, Українська Церква має активно до нього входити, активно долучатися до цього руху, і тоді в Україні ми побачимо його реальні плоди. Бо, мабуть, ніхто, так як ми, – українці, так потребуємо вселенського єднання Церков", – сказав Предстоятель УГКЦ.

Нагадаємо, 6 січня в церкві святого Георгія в резиденції Вселенського патріархату в Константинополі під час святкової літургії за участю Патріарха Варфоломія предстоятелю Православної церкви України Епіфанію вручили Томос про автокефалію української церкви.

Після надання Томосу Україні Президент Петро Порошенко заявив про те, що гарантує повагу до релігійного вибору і віросповідання кожного громадянина країни.

15 грудня на Об'єднавчому соборі предстоятелем Української помісної православної церкви обрали митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія, представника Української православної церкви Київського патріархату.

Тоді ж почався перехід парафій УПЦ МП у ПЦУ.

Цензор

релігія україна Церква

Знак гривні
Знак гривні