Звільнено українського моряка, якого за недоведеним звинуваченням тримали в тюрмі в Ірані

Український моряк Андрій Новічков вийшов з іранської в'язниці. Про це сьогодні повідомив Президент України Петро Порошенко.

Нагадаємо, українського моряка затримали в Ірані в лютому 2017 року за підозрою в убивстві матроса Мохаммада Бахранпура. У справі немає ні свідків, ані доказів провини Андрія Новічкова.

Одеський моряк стверджує, що матрос викинувся за борт.

Згідно з законами Ірану, за звинувачення в убивстві йому могла загрожувати страта.

Одеська облрада підтримала звернення до керівництва країни з проханням про допомогу одеському моряку, на підтримку моряка багаторазово проводили флешмоби в соцмережах і акції підтримки, що отримали значний суспільний резонанс.

За даними журналіста Дойче Велле Ігоря Бурдиги, це звільнення - обмін на іранського аспіранта Алі Джадуея, звинуваченого Україною у шпигунстві.

Згідно з версією слідства, влітку 2016 року він умовив знайомого з наукового центра Харківський фізико-технічний інститут (ХФТІ) передати секретні військові технології радіорозвідки.

Як зазначається в судовому рішенні, Алі пообіцяв колезі 5 тисяч гривень за передачу в режимі відеоконференції співробітникам Тегеранського технологічного університету імені Шаріфа змісту наукової роботи, яка має гриф «таємно» — «Фізичні основи, розробка, створення та використання надпотужних стаціонарних пучково-плазмових шумових та імпульсних високочастотних і надширокосмугових генераторів у радіоелектронній боротьбі та протидії засобам розвідки, зв'язку та повітряного нападу іноземних держав».

Співробітник ХФТІ пристав на пропозицію, але негайно доповів про неї в управління контррозвідки СБУ. Під контролем спецслужб наукову роботу підробили. Після відеоконференції у квартирі Алі зранку 31 серпня 2016 року останнього заарештували.

Сам Джадуей під час затримання не визнав провини. Він зазначив, що колега з ХФТІ спровокував його наукову цікавість, водночас ні про зміст документів, ні про їхній статус він не знав.

іран україна

Знак гривні
Знак гривні