Ватикан визнав помісну Православну церкву в Україні (ФОТО)

Ватикан визнав новостворену об'єднану помісну Православну церкву України та її новообраного голову Епіфанія.

Про це повідомив у Фейсбуці архієпископ Євстратій Зоря, коментуючи інформацію на офіційному порталі новин Ватикану:

"Офіційний портал новин Ватикану 17 грудня повідомив про обрання митрополита Епіфанія предстоятелем автокефальної УПЦ. Фактично це знак того, що, відповідно до порядку екуменічного діалогу з православними церквами через канонічне визнання Вселенським патріархом Варфоломієм української церкви і її митрополита - ця церква набуває для Ватикану суб'єктності", - написав архієпископ Євстратій.

За його словами, це "дуже болісна новина для Московської патріархії і дуже вагома для католицького й усього християнського світу".


Раніше Гундяєв скаржився Папі на Україну з цього питання - але не допомогло

"Хоча відсутність євхаристійної єдності між Католицькою церквою і Православною церквою визначає, що офіційно перша не здійснює якогось церковного акту визнання нової автокефалії, проте фактично поширення цієї офіційної новини є сигналом для всіх, хто ще має сумнів, у тому числі в помісних церквах: дипломатія Вселенського патріархату перемогла московські потуги. А це означає, що в тих церквах, які ще не визначилися з визнанням автокефалії, з'явився вагомий аргумент зробити це відразу після вручення Томосу", - зазначив архієпископ.

"Можливо, саме тому Вселенський патріарх і призначив цю подію на 6 січня - щоб дати час тим, хто ще вагається, прийняти правильне рішення і підтримати нову автокефальну Церкву-сестру", - додав він.

Нагадаємо, 15 грудня Об'єднавчий собор у Києві оголосив про створення помісної Православної церкви України. Предстоятелем об'єднаної церкви обрали Епіфанія (Думенка).

Новообраний предстоятель ПЦУ Епіфаній заявив, що нова церква готова прийняти до свого складу архієреїв і священиків УПЦ МП, залишивши всі суперечності в минулому.

світ україна релігія Церква

Знак гривні
Знак гривні