Маленька перемога: OSM скасувала приналежність Криму до складу Росії на своїх картах

Рішення робочої групи по даним - одного з керівних органів OSM - з 14 листопада 2018 року однозначно віднести Крим до складу Росії, викликало хвилю протестів української спільноти OSM, яка організувала кампанію щодо скасування цього контраверсійного кроку.

Вчора стало відомо, що Рада Директорів OSM прийняла рішення повернути в дію правило від травня 2014 року, де територія Криму на картах вказується як спірна.

Нагадаємо, що OSM (OpenStreetMap) - найбільший у світі волонтерський проект зі створення карти світу (вікіпедія для карт), є джерелом картографічних даних для дуже великої кількості сервісів.

Нагадаємо, що рішення віднести Крим до складу Росії робочою групою було прийнято у надзвичайно суперечливий спосіб - щодо інших спірних територій діє зовсім інше правило, яке враховує наявність конфлікту. Частина учасників дискусії побачила у цьому вплив російського лобі у складі Робочої групи.

Найбільш дієвий спосіб вирішувати подібні ситуації у майбутньому - це збільшувати вплив української спільноти на політику OSM. Для цього потрібно більше учасників-волонтерів з нашого боку. Тож якщо вас цікавить робота над картами - приєднуйтесь до української спільноти OSM!

карти географія OSM росія кордон конфлікт

Знак гривні
Знак гривні