OSM відрізала Крим від мапи України

14 листопада 2018 року один із керівних органів OSM, Data Working Group (DWG) змінила своє рішення від 2014 року та вирішила замінити записи стосовно Криму в геобазі даних OSM: адміністративні кордони України було урізано, а Крим позначено територією, що належить Росії.

Українська частина спільноти OSM висловила протест і наразі звертається до державних органів, таких як МЗС, щоб ті допомогли виправити ситуацію. Ми закликаємо всіх офіційних осіб України, за можливості, долучитися до вирішення цього питання.

Чому це важливо? Тому що база даних OSM використовується величезною кількістю провайдерів та розробників карт. Це означає, що незабаром у світі з'явиться величезна кількість карт, які будуть показувати Крим російським, а значить підтримувати Росію-агресора.

Довідка 1: OpenStreetMap (OSM; з англ. дослівно «відкрита вулична мапа») — це відкритий проект, спрямований на збір, збереження та розповсюдження загальнодоступних геопросторових даних, створення інструментів для роботи з ними силами спільноти волонтерів. Проект заснований у Великій Британії в липні 2004 року. Основний сайт: https://www.openstreetmap.org/

Довідка 2: Data Working Group — один із керівних органів OSM, коли приймала згадане рішення по Криму, посилається на свій документ від 2013 року про спірні території. Однак ці правила містять положення, що суперечать один одному. Наприклад, стосовно кордонів там сказано, що вони мають бути «міжнародно визнаними та відповідати ситуації на місцях», що у випадку Криму не може бути дійсним одночасно.

Поточний стан кордонів України в OSM

крим війна openstreetmap росія

Знак гривні
Знак гривні