Кияни вимагають призупинити варварську обрізку дерев

Критик та історик моди Зоя Звиняцьківська зареєструвала електронну петицію з вимогою припинити необґрунтовану обрізку дерев у Києві. Обрізані в неправильний спосіб дерева гинуть за один-три роки, стверджує Звиняцьківська.

У петиції стверджується, що діяльність КО «Київзеленбуд» призвела до істотного зменшення кількості зелених насаджень у місті. Причина – в непрофесійному обрізанні дерев.

Авторка петиції нарікає, що так зване формувальне, санітарне й омолоджувальне кронування роблять люди, які не є фахівцями. Вони працюють за незрозумілими критерями, без дотримання норм. Зокрема, обрізають понад 50% об’єму крони, в неналежну пору року, і чинять так з видами дерев, які не переносять таке кронування.

неймовірна краса від зеленбудівців

Вона пропонує встановити мораторій на формувальне, санітарне та омолоджувальне обрізання дерев у Києві протягом двох років. Дія мораторію не поширюватиметься на аварійні рослини.

На час дії мораторію авторка вимагає створити робочу групу, до якої мають увійти незалежні дендрологи і представники громадськості. Сформована команда має напрацювати принципи та стратегію відновлення зелених насаджень, а також розробити правила, які унеможливлять такі зловживання, як проведення непотрібних робіт.

Також Звиняцьківська пропонує створити таку систему оплати роботи співпрацівників «Київзеленбуду», щоб було вигідніше зберігати та лікувати доросле дерево, аніж знищити, аби потім посадити нове.

Нагадаємо, у навесні окремі депутати намагалися запровадити такий мораторій, але Київрада не підтримала проект.

Хмарочос

київ природа петиція абзац

Знак гривні
Знак гривні