У Польщі зменшується кількість українських заробітчан - і це велика загроза для польської економіки

На ринку праці Польщі зростає попит на трудових мігрантів з України, адже все більша кількість українських заробітчан переорієнтовуються на кращі для них ринки Словаччини та Чехії.

Більше того, у Польщі занепокоєні можливістю Німеччини ширше відкрити свій ринок праці для громадян з країн, що не входять до складу ЄС. Якщо це станеться, то з країни може виїхати близько 59% українських заробітчан, і Польщі бракуватиме робочої сили - адже самі поляки повиїжджали з Польщі вже давно й надовго:


Польські заробітчани додому не збираються - тож українським буде куди їхати (ІНФОГРАФІКА)

«Це велика загроза для польської економіки. Через 2-3 місяці нестача кадрів може зрости з 165 тисяч до 0,5 мільйона людей», — повідомив президент компанії, що займається працевлаштуванням українців Personnel Service Кшиштоф Інгольт, якого цитує Громадське.

За його словами, сусідні з Польщею Східноєвропейські країни, такі як Словаччина та Чехія, вже зараз переманюють до себе значну частину заробітчан з України, пропонуючи кращі умови працевлаштування.

Напередодні у Євростаті оприлюднили звіт, відповідно до якого українці стали найчисельнішою групою, яка отримала дозволи на постійне проживання у ЄС. При цьому, 88% цих дозволів видавала Польща.


Як українці допомагають Польщі отримувати дотації від Євросоюзу

Напередодні у Нацбанку повідомили, що у 2019 році трудова міграція українців припинить впливати на зростання рівня зарплат в Україні.

Раніше у Нацбанку повідомляли, що за січень-липень 2018 року українські заробітчани переказали в Україну близько 6 мільярдів доларів. Також там повідомляли, що до кінця 2018 року очікують, що грошові перекази українських трудових мігрантів складуть близько 11,6 мільярда доларів.

Також міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомляв, що щороку з України виїжджає близько 1 мільйона громадян. (Як правило люди їдуть на сезонну роботу, а потім повертаються. Скоріше за все Клімкін мав на увазі такі поїздки, - Тексти)

Раніше стало відомо, що близько 200 тисяч українців отримали «карту поляка», яка дає пільгові умови для отримання польського громадянства.

Крім цього, повідомлялось, що у Польщі постійно проживає близько 2 мільйонів українців, понад 300 тисяч — платять внески до фонду соціального страхування у Польщі.

Також повідомлялось, що у 2017 році українські заробітчани перерахували з Польщі суму, еквівалентну 4% ВВП України.

єс україна суспільство економіка польща

Знак гривні
Знак гривні