Хитрые укрАинцы, прОсті росіяни. На п'ятий рік російської агресії, українці ставляться до Росії краще, ніж росіяни до України (ІНФОГРАФІКА)

Було проведено паралельні дослідження - українським Київським міжнародним інститутом соціології в Україні та російським "Левада-центром" в Росії. Ми попри все ставимося до північних сусідів краще, ніж вони до нас.

В добре тут об'єднано "дуже добре" та "переважно добре". В погано - "дуже погано" та "в основному погано".

Динаміка позитивного ставлення паралельна - і різке падіння збігається саме з анексією Криму та подальшою російською агресією (ймовірно, з точки зору росіян, які дивляться РосТБ - збігається за часом із "приходом хунти", хоча начебто вже давно мало бути все зрозуміло).

Динаміка позитивного ставлення до сусідньої країни

інфографіка КМІС

Редакції ТЕКСТів же найцікавіше було, як українці сприймають себе та росіян - і як росіяни сприймають себе та українців.

Йдеться про 10 найбільш "притаманних" рис за даними опитування - інші позначено як 0, хоча це не обов'язково так.

Бачимо, що при самооцінці українців, вони називають позитивні якості. Більш дивно те, що перші серед українських респондентів дві якості в оцінці жителів Росії теж позитивні ("прості" та "гостинні"). В цілому ж названі 6 позитивних і 4 негативних риси росіян.

Аналогічні запитання ставилися в Росії. Позитивна самооцінка більша, ніж у українців - видно також оце "хотят ли русские войны". Натомість бачимо в російському сприйнятті стереотипних "хитрых хохлов":

В цілому можна сказати, що українці більш критичні до себе, ніж росіяни, середній відсоток у самооцінках перших 10 позитивних якостей у українців 27%, у росіян в півтора раза більше – 42% .

Також більший відсоток росіян назвав негативні якості українців (сума відсотків негативних якостей з наведених перших 10 якостей – 101%), ніж українці негативні якості росіян (аналогічний відсоток 51%).

Детальніше про методологію та формулювання в опитниках - у прес-релізі КМІС.

пропаганда україна росія суспільство агресія інфографіка

Знак гривні
Знак гривні