У разі референдуму українці підтримали б вступ до НАТО

41,6% респондентів підтримують вступ України до НАТО як найкращий варіант гарантування безпеки. При цьому загалом 63% опитаних висловили готовність взяти участь у референдумі щодо вступу України до НАТО - і з тих, хто голосував би на референдумі, 67,2% підтримали б вступ до Альянсу.

Про це свідчать дані опитування Фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва та Київського міжнародного інституту соціології, - передає Новинарня.

Серед основних причин того, чому українці підтримують вступ країни до НАТО, найчастіше називали гарантію безпеки України (76,2%). 34% вважають, що це дасть змогу Україні протистояти агресії Росії та повернути окуповані території. 31,5% вважають, що це дасть змогу зміцнити та модернізувати українську армію.

Серед противників вступу країни до Альянсу найбільше тих, хто побоюється, що це може втягнути Україну до воєнних дій НАТО (47,3%). 37,9% впевнені, що Альянс є агресивним імперіалістичним блоком. Ще 32,8% вважають, що Україна в принципі має бути позаблоковою країною.

Загальнонаціональне опитування населення України провів Фонд “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва та КМІС 16-28 серпня 2018 року. Загалом опитано 2041 респондента віком від 18 років у всіх регіонах України (в 110 населених пунктах), за винятком АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки становить 2,3%.

Коментуючи результати соцдослідження, директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова заявила, що Північноатлантичний альянс загалом задоволений рівнем підтримки ідеї вступу України до НАТО, але водночас його дивує глибока вкоріненість у свідомості частини українців міфу про агресивність блоку, повідомляє “Укрінформ“.

Маронкова зазначила, що дещо покращилася ситуація щодо обізнаності громадян, що таке НАТО, та що означає членство в Альянсі для країни. Водночас представниця констатувала, що в думках українських громадян досі існує багато міфів і стереотипів щодо агресивності НАТО, які підживлюються різними політичними силами в Україні і пропагандою проти Альянсу, яка походить з Росії і ведеться нею в Молдові, Грузії і в Україні.

За її словами, цей стереотип вдалося витіснити із свідомості частини громадян, але слова “агресивний військовий імперіалістичний блок” постійно відображаються у відповідях респондентів.

“Я не історик, не соціолог і не радянолог, у мене слово “імперіалістичний” асоціюється з дуже старими часами, і в 2018 році його використання для мене є досить дивним. Але у свідомості людей все ж таки закарбувався цей міф, і він досі живе. Я сподіваюсь, що через кілька років для визначення звичайними громадянами України, що таке НАТО, у свідомості людей переважатимуть такі слова, як Альянс, політична військова організація та організація колективної безпеки”, – додала Барбора Маронкова.

Новинарня

соціологія україна безпека НАТО

Знак гривні
Знак гривні