Мова навчання у школах Харкова: російських шкіл більше в центрі (Інфографіка)

Харківська область давно демонструє великий відсоток школярів (понад 70%), які навчаються українською мовою. Це оптимістичні для україномовної освіти цифри, якщо зважати на сильну русифікованість регіону. Проте, цей показник досягається переважно завдяки селам і районним центрам. В самому ж Харкові ситуація дещо відрізняється. В наведеній інфографіці зібрано інформацію про всі загальноосвітні навчальні заклади (далі по тексту – школи) міста всіх форм власності, денні та вечірні.

Текст і графіка: Костянтин Левін

З усіх 206 шкіл Харкова наприкінці 2017/18 навчального року 92 проводили навчання українською мовою, 41 – російською, ще 73 школи мали класи з обома українською та російською мовами навчання. Але, попри кількісну перевагу шкіл з українською мовою, кількість учнів, що навчаються українською та російською мовами, в місті майже однакова.

До того ж, школи відрізняються розташуванням, а відтак частково і престижністю. На карті чітко видно перевагу шкіл з російською мовою навчання в центрі, в той час як школи з українською мовою переважають на околицях міста, далеко від основних транспортних шляхів.

Щоб збільшити графік, клікніть на нього

Найщільніше заселений Московський район, що включає в себе більшу частину Салтівського житлового масиву, має 16 шкіл з українською мовою навчання, 20 – з російською, та одну змішану.

На окрему увагу заслуговує також Шевченківський, найбільш динамічний район міста, де за роки незалежності було збудували чотири станції метро, активно вели житлове та офісне будівництво, тут також розташовані найвідоміші рекреаційні зони Харкова.

В Шевченківському районі знаходяться лише 2 школи з українською мовою навчання проти 14 з російською та 17 змішаних. Також треба згадати, що з 19 приватних шкіл Харкова всього дві – з українською мовою навчання, у решті 17 навчання ведеться російською мовою.

Можна зробити висновок, що в місті немає районів, цілковито позбавлених доступу до навчання українською мовою, але їх розташування та концентрація свідчить про те, що в загальній середній освіті Харкова продовжує статусно домінувати саме російська мова.

Втім, описана вище ситуація актуальна на кінець минулого навчального року. Згідно з Законом про освіту, що набрав чинності у вересні 2017-го, до 1 вересня 2020 року загальна середня освіта в Україні має повністю перейти на українську мову навчання. Вже скоро, у перші місяці 2018/2019 навчального року, стане зрозуміло, чи зміниться ситуація з мовою освіти в місті.

У Харкові також функціонують 28 закладів позашкільної освіти (спортивні школи, центри дитячої та юнацької творчості тощо). Мову навчання в усіх формально позначено як подвійну: “українська, російська”. Ці заклади в інфографіці не враховано.

школа харків

Знак гривні
Знак гривні