Журналісти – не вороги: Медіа США стали одним фронтом проти Трампа

Одне з найстаріших американських видань "The Boston Globe" ініціювало кампанію в медіа у відповідь на нападки на пресу з боку президента США Дональда Трампа.

За вільну пресу об’єдналися вже понад 350 медіа з різних штатів, йдеться на сторінці редакційного матеріалу видання під заголовком "Журналісти – не вороги".

16 серпня сотні американських медіа публікують редакційні колонки у відповідь на вороже ставлення президента до ЗМІ і звинувачення в брехні.

"The Boston Globe" зазначає: "Центральною опорою політики президента Трампа є постійний напад на вільну пресу. Журналісти класифікуються не як співвітчизники, а як "ворог народу". Цей безжальний напад на вільну пресу має небезпечні наслідки".

"Ми попросили редакційні колегії по всій країні – ліберальні та консервативні, великі та малі – приєднатися до нас сьогодні, щоб озвучити цю фундаментальну загрозу власними словами", – йдеться в редакційному матеріалі.

За словами редколегії, Трамп "створив мантру" про те, що представники засобів масової інформації, які не підтримують політику чинної адміністрації США, є "ворогом народу".

"Це одна з багатьох неправд, яку цей президент кинув подібно до того, як стародавній шарлатан кидав "чарівний" пил чи воду на натовп, сповнений надії", – йдеться у матеріалі.

"The Boston Globe" нагадує слова Джона Адамса: "Свобода преси має важливе значення для безпеки свободи".

"Більше двох століть цей основоположний американський принцип захищав журналістів вдома і слугував зразком для вільних країн за кордоном. Сьогодні це під серйозною загрозою. І це посилає тривожний сигнал деспотам від Анкари до Москви, від Пекіна до Багдада, що журналістів можна розглядати як внутрішнього ворога", – заявляє видання.

Газета "The New York Times", яка долучилася до акції, зазначає, що у 2018 році деякі з найжахливіших нападів на пресу чинили держслужбовці, а вільна преса потребує підтримки.

Критикувати ЗМІ за помилки – правильно, адже журналісти теж люди, але називати "фейковими новинами" те, що тобі не подобається, а журналістів зараховувати до "ворогів народу" – небезпечно для демократії, заявила редколегія NYT.

"The New York Times" також закликала громадян передплачувати місцеві видання й хвалити їх чи надавати конструктивну критику, щоб підтримати вільні медіа.

Чинний президент США Дональд Трамп регулярно критикує ЗМІ й звинувачує журналістів у поширенні "фейкових новин", називає їх "ворогами народу".

Джерело: "Українська правда"

журналістика медіа трамп

Знак гривні
Знак гривні