Нафтогаз зірвав програму позик Газпрому в іноземних банках

Арешт активів Газпрому у Великій Британії в рамках спору з українським Нафтогазом обмежує російський концерн у залученні кредитів у іноземних банків.

Про це повідомляє Цензор із посиланням на Reuters.

Програма позик Газпрому поки припинена через ризик заморозки коштів, що перераховуються російському концерну, сказало джерело, додавши, що після арешту активів в Англії один з банків заморозив кредитну угоду до прояснення ситуації. Банк він не назвав.

Нафтогаз ініціював процес арешту активів Газпрому в Голландії, Швейцарії та Великій Британії. Лондонський суд у червні ухвалив заморозити активи Газпрому в Великій Британії в рамках виконання рішення Стокгольмського арбітражу, за результатами якого російський концерн має виплатити Києву $2,56 мільярди.

Газпром з рішенням Стокгольмського арбітражу не погоджується і намагається його оскаржити.

Британський вердикт, швидше за все, налякав банкірів, які традиційно працюють із Газпромом на міжнародному ринку, сказало ще одне джерело.

"У моєму розумінні, під дію підпадають розрахунки іноземних банків, які йдуть через Лондон, але комплаєнс банків, зареєстрованих в інших юрисдикціях, може зайняти обережну позицію і теж блокувати угоди навіть без прямої заборони", - сказав він.

Газпром не відповів на запит Reuters.

У березні Газпром схвалив залучення в 2018 році двосторонніх і клубних кредитів на суму до 4 мільярдів євро.

Якщо Газпром не знайде рішення для зняття арешту активів, то програму позик на зовнішньому ринку йому навряд чи вдасться виконати в повному обсязі, сказало одне з джерел.

Газпром, якому належить профінансувати в поточному році рекордну інвестпрограму в 1,3 трильйона рублів, планував залучити із зовнішнього ринку 417 мільярдів рублів (близько $6,6 мільярда).

У червні заступник голови Газпрому Андрій Круглов говорив, що Газпром планує виконати програму позик, яка на той момент була обрана наполовину, повністю, але допустив її скорочення на тлі зростання експортних доходів.

У червні перед арештом активів у Лондоні Газпром скасував розміщення євробондів у фунтах стерлінгів - угоді завадила складна геополітична ситуація між Москвою і Заходом і загострення відносин із Великою Британією, сказало джерело в російському банку.

газ газпром україна росія Нафтогаз конфлікт

Знак гривні
Знак гривні